03.05.2022.

07:00

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vesti

AMBASADOR SAD TVRDI DA NEMA PRITISAKA, ALI... Hil: Srbija da se ponaša kao da je članica EU!

To je poručio Kristofer Hil, američki ambasador u Beogradu, rekavši da danas nije pitanje da li idete na Istok ili na Zapad, jer postoji samo jedan pravac i na Srbiji je da odluči koliko brzo želi da stigne na cilj.

Vučić nije obećao sankcije

Predsednik Vučić nije obećao američkim senatorima da će uvesti sankcije Rusiji u roku od 60 dana
Kristofer Hil, američki ambasador

- Rusija danas teško može biti uzor, nije to zemlja koju biste želeli za prijatelja ili saveznika. Ono što bismo mi voleli jeste da produbimo odnose sa Srbijom. Znamo koliko je Srbija značajna i u regionu i u Evropi i želeli bismo da imamo što bolje odnose... Amerika sada ima bolje odnose i sa EU zbog ovog užasnog rata u Ukrajini. Sa Srbijom razgovaramo o tome šta možemo da uradimo zajedno kako bi se ovaj rat okončao - kazao je Hil za Glas Amerike, dodavši da niko ne preti nikakvim posledicama Srbiji ako ne uvede sankcije Rusiji.

- To je hipotetičko pitanje. Ne bih da ulazim u to, ne govorimo o posledicama. Suština je da bismo želeli bolje odnose, da tražimo mogućnost da nađemo zajednički interes - rekao je Hil.

Moj ugao

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ, PREDSEDNIŠTVO SNS

Srbija mora da čuva neutralni status. Zapad je licemeran, oni nisu uveli sankcije Rusiji na gas i naftu, a to traže od Srbije! Mi bismo uveli sankcije sami sebi ako bismo pristali na zahteve Zapada.

Informer

Vladimir Đukanović

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije obećao američkim senatorima da će uvesti sankcije Rusiji u roku od 60 dana.

- To je bio nesporazum u vezi s izveštajem s puta koji je napisao senator Marfi. Ljudi su nekako shvatili da su se tih 60 dana koji su se ticali jednog ekonomskog pitanja, u stvari ticali sankcija, što nije tačno. Ja sam bio tamo i nije bilo razgovora u vezi sa sankcijama - objasnio je Hil.