04.05.2022.

18:53

Foto: printscreen

Vesti

SRBIJA SE NEDVOSMISLENO IZJASNILA PO PITANJU SITUACIJE U UKRAJINI, ALI... Vučić nakon sastanka sa Šolcom: Ostajemo na evropskom putu!

- Naše dve zemlje imaju jako dobru ekonomsku saradnju - rekao je Olaf Šolc na početku obraćanja.

On se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini.

- Rekli smo da ne možemo podržati ponašanje Rusije i agresiju na Ukrajinu. 

Situacija na KiM

- Ključna tema našeg razgovora bila je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Izneo sam i svoje primedbe na secesionističko ponašanje Milorada Dodika i sa Vučićem sam se složio da je ključan mir u regionu. Razgovore ćemo nastaviti kada budem u poseti regionu. Želim još jednom dobrodošlicu predsedniku Vučiću - rekao je Šolc. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je stav naše zemlje po ključnim pitanjima.

- Srbija je Nemačkoj najvažniji partner na Zapadnom Balkanu. Za nas je jako važno da je kancelar Šolc ponovio da je važna evropska perspektiva Zapadnog Balkana. To je važno za sve zemlje regiona, ali i za Srbiju. Kada je u pitanju situacija u Ukrajini, ukazao sam na opredeljivanje Srbije dva puta u UN o tom pitanju, govorio sam o svim problemima sa kojima se Srbija suočava. Što se tiče regionalnih odnosa, ne mislim da je jedna strana krivac u BiH, o tome sam detaljno govorio kancelaru Šolcu, ali sam naglasio da Srbija nije uzrok problema i da ćemo uvek da garantujemo mir i stabilnost. Mi ćemo pokušati da pronađemo kompromisna rešenja, verujem da ćemo imati snage da dođemo do napretka u dijalogu sa Prištinom. Ovo mi je prvi put da nisam za ovom govornicom sa Angelom Merkel i želim da se zahvalim i njoj i kancelaru Šolcu - rekao je Vučić.

Informer

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti najavio je da će tzv. Kosovo aplicirati za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir, a Vučić je rekao da što se Srbije tiče za njega je vazno ono što je rekao kancelar Šolc, a to je da sve što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo i da se nada da se to odnosi i na Briselski sporazum.

- Ali ako neko ne zeli da postuje Vašingtonski sporazum i zeli da ide tim putem i nase će ruke biti odresene. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije i nasim nacionalnim i drzavnim interesima - poručio je Vučić.

On je napomenuo da to ne znači da Srbija treba sebi da puca u nogu, ali da na svaki nacin treba da gleda kako da se dođe do kompromisnog resenja.

- Verujem da ćemo imati dovoljnom snage i da će nemacki prijatelji razumeti da je potrebno da o takvim stvarima zajednicki dolazimo do resenja i da o tome razgovaramo - rekao je Vučić.

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji

- Srbija je u više navrata u UN zastupala stav EU da se radi o ruskoj agresiji u Ukrajini i taj stav i to ponašanje ne treba prevideti. Ostalo su detalji na kojima radimo - rekao je Šolc.

Predsednik Vučić objasnio je stav naše zemlje.

- Srbija se izjasnila nedvosmisleno i jasno. Da budem sasvim otvoren, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano za razliku od svih ostalih. Vi znate da mi nismo otvorili poglavlje 31 i da imamo obavezu samo postepeno da se usaglašavamo sa stavovima Evropske Unije. To je sve što sada imam da kažem. Srbija ima drugačiji odnos po pitanju KiM i zato imamo mnoge druge probleme. Nemojte da vas podsećam da je Srbija bila pod sankcijama čitavu deceniju i dobro razumemo tu politiku. Ali, jasan nam je stav Nemačke i politika Nemačke - rekao je Vučić.

Šolc o Ukrajini i Putinu

- Već sam rekao da je važno da se razgovara i sa ukrajinskim i sa rusim predsednikom. Situacija je takva kakva jeste, ne treba imati iluzije, nastavak ovog brutalnog rata na istoku Ukrajine je nešto što nas i užasava, ali i pokazuje da Putin ide putem koji vodi u ćorsokak. Ukoliko Rusija bude spremna da sklopi sporazum sa Ukrajinom koji toj zemlji odgovara, onda će biti bolje. Iznuđeni mir koji Rusiji odgovara nije prihvatljiv. Nema smisla i neodgovorno je nastaviti taj rat, ali to se dešava i svako od nas bi trebalo da shvati da je situacija dramatična. Rusija što pre mora da prekine vatru.