05.05.2022.

12:43

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vesti

Srbija čuva mir i stabilnost, TO JE NAŠE TRAJNO OPREDELJENJE! Pružio sam i lične garancije da ćemo se tako ponašati!

14.15 - Pitanja novinara

Stav Srbije o ratu u Ukrajini i pitanje Kosova i Metohije

- Srbija je zauzela jasan stav o ratu u Ukrajini i to nazvala ratom koji krši međunarodno pravo. Srbija se nije sakrila i to je za pozdravili - rekla je nemačka ministarka.

- Ja sam više od 6.000 puta javno govorio o teritorijalnom integritetu RS i BiH i poštovanju Dejtonskog sporazuma. Rekao sam ministarki da ćemo u narednim mesecima videti ko je govorio istinu. Kada govorite o teritorijalnom integritetu i da li se u jednoj zemlji može verovati, molim vas novinare iz Doijče Velea da malo uđete u naše cipele. To kako se sada sa sladostrašću govori o teritorijalnom integritetu BiH, Ukrajine, da se sete 1999. godine. Ja razumem šta je politka sile i znam koliko smo mali, i zato hoću da čuvamo mir i stabilnost. Samo vas molim za malo poštovanja prema ovoj zemlji - rekao je Vučić i dodao: 

- Mora da se nađe kopromisno rešenje, to je jedino što će da očuva mir ovde. Pred Srbijom su teška politička vremena - rekao je Vučić govoreći o dijalogu sa Prištinom. 

- Nemojte da na branite na sopstveni stav, mišljenje ili da jednako volimo svoju zemlju, onoliko koliko vi volite svoju. 

Bezbednosna situacija u regionu 

- Jasno je da Nemačka ne vodi razgovore da bi izvršila pritisak, već želimo da damo svoj doprinos da se ZB ne destabilizuje. Radimo na tome da se rat u Ukrajini prekine. Naš cilj je da se radi na procesu pristupanja EU, mi to izričito podržavamo. Jasno mi je koliki je uticaj Srbije za stabilizaciju na ZB, zato sam govorila o teritorijalnom integritetu u BiH - rekla je nemačka ministarka. 

- Nemci imaju svoj stav koji nikada neće da promene. Mi bez Nemaca danas gotovo da ne možemo da idemo napred i ne možemo da preživimo. Nemačka nam zapošljava 76.000 ljudi u njihovim kompanijama. To govori koliko nam je Nemačka važna. Sa Nemcima znate na čemu ste, oni vam u lice kažu ono što vam drugi pričaju iza leđa. 

Informer

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht

14.05 - Obraćanje medijima 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Imali smo sadržajne, otvorene i iskrene razgovore i čini mi se da angažman koji Nemačka pokazuje za region Zapadnog Balkana govori o njihovoj želji da se približimo Evropskoj uniji. Nemačka nam je važan partner, pre osam godina nam je bila partner broj 4, a danas nam je prvi partner - kaže predsednik i ističe da je neverovatna trgovinska razmena između dve zemlje.

Kada je reč o saranji u oblasti odbrane, kaže da je ministarka bila u poseti Sarajevu, a da joj je on rekao da ćemo čuvati mir i stabilnost.

-  Ministarki Lambreht rekao sam da će Srbija da čuva mir i stabilnost i da je to naše trajno opredeljenje. Pružio sam i lične i garancije države da ćemo se tako ponašati. Nisam govorio lose o drugima u regionu. Ko je govorio istinu videće se u narednih 6 meseci. 

- Saradnja u oblasti odbrane napreduje i ove godine imamo više značajnih aktivnosti u raznim oblastima.

- Danas smo govorili i o sukobu u Ukrajini, o pitanju pravne i političke prirode sukoba postigli smo saglasnost, a ministarka mi je na učtiv način prenela očekivanja o ponašanju Srbije po ovom pitanju. Govorio sam o stavu Srbije, zahvalio sam se Nemačkoj što su sinoć organizovali susret i sa Kurtijem i što smo mogli da razgovaramo, ma kakav taj razgovor bio - rekao je Vučić i dodao:

- Važno je da razgovaramo, jer se tako u demokratskom društvu razgovara o budućnosti - kaže predsednik.

On se zahvalio na pažnji nemačkim sagovornicima u prethodna dva dana i nemačkoj ministarki na poseti Srbiji.

- Uvek je dobrodošla, a ja ću sutra u 18 sati odavde govoriti o svemu što nas čeka. Iako imamo stabilne finansije, moramo da vidimo šta ćemo sa podrškom jer vidimo da mnoge zemlje imaju probleme. Zato su nam važni česti i odgovorni razgovori sa nemačkim partnerima - kaže Vučić.

Informer

Kristine Lambreht i Aleksandar Vučić

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht:

Ministarka Lambreht je istakla da rat na prostoru Evrope niko nije očekivao.

- Nemačka je iskren partner Srbije na evropskom putu. Važna nam je stabilnost na zapadnom Balkanu. Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula da Srbija jasno podržva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

12.30 - Sastanak Vučića i Lambreht u Palati Srbija

Sastanak Vučića i Lambreht u Palati Srbija počeo je oko 12.30, a nakon razgovora planirano je zajedničko obraćanje medijima, kojem će prisustvovati i brojni nemački novinari.

Informer

Kristin Lambreht i Aleksandar Vučić

Lambreht je pre sastanka sa Vučićem, razgovarala sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Ona će nakon Beograda posetiti Prišitnu, a juče je boravila u Sarajevu.