24.05.2022.

07:00

Foto: printscreen instagram

Vesti

DA LI JE OVO POSLEDNJA ŠOLCOVA PONUDA? Nemački kancelar 10. juna u Beograd stiže sa jednim predlogom!

Nemački kancelar Olaf Šolc planira da 10. juna dođe u zvaničnu posetu Srbiji i da ponudi 'znatno brže napredovanje ka EU'. Uslov za to biće da Beograd odmah uvede sankcije Moskvi.
Ovo je objavio nemački javni servis 'Dojče vele', koji tvrdi da će Šolc u Beogradu insistirati da glavne teme budu 'energetika, ekonomija i srpska pozicija prema Rusiji'. Kako navode nemački novinari, Šolc planira da u avgustu pripremi samit Berlinskog procesa, na kojem bi u fokusu trebalo da bude 'tešnje povezivanje Zapadnog Balkana i EU kroz slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga'.

Hrabro i principijelno

Srbija je zauzela najhrabriji pristup i najprincipijelniji stav po pitanju rata u Ukrajini
Ana Brnabić

'Balkanska turneja'

Nemački javni servis navodi da Šolc, osim Beograda, planira da poseti i Prištinu, Tiranu, Skoplje i verovatno Sarajevo. Datum dolaska u Srbiju nije definitivno određen, ali novinar 'Frankfurter algemajne cajtunga' Mihael Martens objavio je na društvenim mrežama da je to 10. jun.
'Teme će biti energetika, ekonomija i srpska pozicija prema Rusiji. Šolc nastoji da dobro pripremi samit Berlinskog procesa, koji će se verovatno održati u avgustu, a čiji je cilj tešnje povezivanje regiona Zapadnog Balkana kroz slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga. Za razliku od bivše kancelarke Merkel, Šolc više ide ka konkretnim rešenjima. Šolc će, osim pokušaja da se Beograd uključi u sankcije protiv Rusije, pokušati i da ponudi nešto Albaniji i Severnoj Makedoniji, jer se očekuje da francuski predsednik Emanuel Makron i dalje blokira početak pregovora EU sa Skopljem i Tiranom', navodi 'Dojče vele', dodajući da je Šolcova poseta Balkanu 'dokaz da je ovaj region visoko na listi prioriteta Berlina'.

Moj ugao

VLADIMIR BILČIK
IZVESTILAC EP ZA SRBIJU

Evropska unija očekuje da se sve zemlje koje teže članstvu što pre pridruže sankcijama protiv Rusije. To pitanje je važan deo u mom izveštaju o Srbiji. Restriktivne mere protiv Rusije nisu simboličan potez.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, na drugoj strani, kaže da se naša država u političkom smislu jasno odredila prema sukobu u Ukrajini, i to u skladu sa svim principima međunarodnog prava.
- Srbija je zauzela najhrabriji pristup i najprincipijelniji stav po pitanju rata u Ukrajini. Izabrala je ne samo svoj put nego put u skladu sa svim principima međunarodnog prava. Ako poštujete svoj teritorijalni integritet, morate onda poštovati teritorijalni integritet svih međunarodnih priznatih država. Smatramo veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine - ističe Brnabićeva, koja dodaje da je Srbija i jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.
- Politički smo jasno rekli koja je naša pozicija, ali nismo se svrstali u odnosu na sankcije. Strani zvaničnici moraju da imaju više razumevanja za nas kad je reč o sankcijama - ističe Brnabićeva.

Informer

Nemački kancelar Olaf Šolc

Blokovski pristup

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenjuje da Zapad negativno reaguje na svako naše dalje vezivanje za Rusiju.
- Oni hoće da potpuno prognaju takozvani maligni uticaj Rusije i Kine sa Balkana i da nas ostave nemoćnim, jer bez ovih država i podrške drugih velikih zemalja u UN bili bismo potpuno nemoćni pred Zapadom, koji bi nam diktirao uslove u vezi sa Kosovom, BiH i članstvom u EU. To je blokovski prilaz koji je sadašnji militarizovani Zapad brzo prigrlio. Svi moraju da se ravnaju prema Zapadu, odnosno SAD, jer 'ne biti sa nama znači biti protiv nas'. A to jeste vrlo opasan princip - upozorava Jovanović.

Nemački zvaničnici koji su nedavno bili u Srbiji

* Analena Berbok, šefica diplomatije
* Kristina Lambreht, ministarka odbrane
* Manuel Saracin, izaslanik za Zapadni Balkan