26.05.2022.

19:30

Foto: Fotoilustracija/Pixabay

Vesti

LISTA ZAHTEVA BEOGRADU, UKINUTI LETOVE ZA MOSKVU, UGASITI RUSKI CENTAR U NIŠU, ODMAH UVESTI SANKCIJE PUTINU... Poslanici u EU maštju "za sve pare"!

Tako evroposlanici sada pokušavaju da u naš pregovarački proces „uguraju" i zahteve koji do sada nisu bili definisani, pa tako traže da naša država otvori nove klastere tek kada uvede sankcije Rusiji. To je ugrađeno u mnoge od ukupno 439 amandmana podnetih na izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika, od kojih se velika većina odnosi na našu saradnju sa Rusijom, pa im tako „smetaju" čak i letovi nacionalne avio-kompanije za Moskvu, „u vreme kada je vazdušni prostor EU zatvoren za letove ka i iz Rusije".

Priliku da se dodatno stegne obruč oko Srbije, nije propustila ni poslanica Evropskih zelenih Viola fon Kramon, inače izvestilac EP za KiM, koja je podnela amandman u kom se praktično traži ukidanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Ona je pozvala Srbiju da „odmah prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, koja se često kamuflira kao civilne aktivnosti, kao što je regionalni humanitarni centar u Nišu".

Ministarka za EU Jadranka Joksimović već je ukazivala na tendenciju da se otvaranje klastera uslovi usaglašavanjem Srbije sa sankcijama Rusiji:

- Postoji snažno očekivanje pojedinih država članica EU za dodatnim usaglašavanjem sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije za sve države kandidate. To je novi politički kredo koji je postao deo političke realnosti iako samo usaglašavanje u toj oblasti nije definisano kao uslov u pregovaračkom okviru za Srbiju. Procena svake pojedinačne članice EU o tome koliko se Srbija približila tim očekivanjima sigurno će biti kriterijum u odlučivanju o narednim koracima u pregovaračkom procesu - kaže Joksimovićeva za „Novosti".

Drski zahtevi, ali ima i gorih

Analitičar Dragomir Anđelković kaže nam da su smo mi svakodnevno suočeni sa mnogo gorim zahtevima od onih koje sad isporučuju evroparlamentarci:
- Traže nam da se odreknemo Kosova i prihvatimo centralizaciju BiH, koja bi dovela do gušenja Srpske. Iz EP nam traže da uradimo nešto ako želimo da uđemo u EU, a mi smo svesni da ćemo ko zna kad, ako ikad, tamo ući. Zahtevi evroparlamentaraca jesu drskost ali su potpuno irelevantni jer nam se zauzvrat apsolutno ništa ne nudi.

Za Suzanu Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, nisu iznenađenje zahtevi pojedinih poslanika da se otvaranje klastera 3, koji je tehnički spreman i usaglašen, uslovi sankcijama Rusiji:

- Klaster 3 se odnosi na konkurentnost i nema nikakve veze sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom. To poglavlje 31 nam inače blokiraju i ne dozvoljavaju da ga otvorimo i nastavimo sa usaglašavanjem. Ovo je dobar pokazatelj kako će se EP ponašati i ubuduće, iako treba podsetiti da te rezolucije koje donose nisu obavezujuće, imaju samo određeni politički značaj.

Usaglašavanje o podnetim amandmanima počelo je u Odboru za spoljne poslove (AFET). Oni bi taj posao trebalo da završe početkom sledećeg meseca, a da Bilčikov izveštaj usvoje 14. juna.