01.06.2022.

19:18

Foto:

Vesti

BIVŠI AMBASADOR SAD U SRBIJI JASAN, PRAVI DIJALOG NE POSTOJI, KURTI JE GLAVNI KRIVAC! Vilijam Montgomeri: Zašto od Srbije očekujete ustupke kada niko ne poštuje...

U izjavi za Kosovo onlajn, Montgomeri je kao glavnog krivca za to označio premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, zbog stalnih provokacija i nespremnosti da poštuje postignute sporazume.

On kaže da se sve tri strane, Beograd, Priština i EU, samo pretvaraju da se nešto u vezi sa dijalogom događa.

- Svi, a posebno EU, treba da prestanu da koriste reč „dijalog". Ne postoji pravi dijalog između Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija. Postoji jednostavno patetičan izgovor i pretvaranje da se nešto suštinski dešava kada se ne dešava, a nije se dešavalo godinama. Postoji mnogo razloga za to, a krivica pada na obe strane. Primarni problem je Kurti, čije stalne provokacije i nespremnost da se poštuju formalni sporazumi, koje su postigli pregovarači kosovskih Albanaca u Briselu pre nekoliko godina - rekao je Montgomeri.

On se upitao zbog čega bi Srbija pravila dalje ustupke kada druga strana ne poštuje postignute dogovore.

- Dakle, sve strane govore o dijalogu, ali nisu ozbiljno uključene u njega. Da su EU i SAD ozbiljno razmišljale o promeni situacije, odavno bi reagovale daleko snažnije na Kurtijeve postupke. Činjenica da nisu, pokazuje slabost i nedostatak odlučnosti. To je prepoznato u celom regionu. A, to zauzvrat ima šire implikacije na druge oblasti nestabilnosti u regionu - ocenjuje Montgomeri.

Informer

Vilijam Montgomeri postao glavni kritilčar politike SAD prema Prištini

Prema njegovim rečima, Kurti nema politiku kako da poboljša životni standard u južnoj srpskoj pokrajini, kako da privuče strane investicije, kako da poboljša uslove uopšte. Montgomeri ističe da je celokupna Kurtijeva politika zasnovana na raspirivanju mržnje prema Srbima i strahu od njih, zbog čega najavljuje nove provokacije kako bi zadovoljio svoju bazu podrške.

- Realnost je da je pitanje Kosova važno za Srbiju i prepreka je njenom napretku ka EU. Ali životni standard i prihod po glavi stanovnika u Srbiji rastu. Beograd je najdinamičniji grad u regionu. Napreduje u privrednom i infrastrukturnom razvoju. Kosovo, s druge strane, opstaje samo zahvaljujući međunarodnoj pomoći i doznakama iz inostranstva - rekao je bivši ambasador SAD.

On ističe da bi Priština trebalo da se dogovori sa Beogradom da bi imala šansu da napreduje.

- I umesto da radi na tome, rukovodstvo ide lakšim putem, nastavljajući da potpiruje sukob sa Srbijom i kosovskim Srbima - zaključio je Montgomeri.