03.06.2022.

07:18

Foto: printscreen

Vesti

SKANDALOZAN BEZOBRAZLUK NAJVEĆIH SRPSKIH KLUBOVA! ZVEZDA I PARTIZAN pljuju državu, a od države dobili 100 MILIONA EVRA, a za porez duguju 40.000.000E!

Fudbalski i košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan optužuju 'državu i režim' da rade protiv njih, a od iste te države dobili su, za poslednjih deset godina, više od 100 miliona evra! Na sve to, crveno i crno beli, kako saznajemo, državi trenutno na ime poreza duguju neverovatnih 40 miliona evra!?!

Strašno divljanje huligana u nedelju uveče na košarkaškom derbiju šokiralo je čitavu Srbiju. Pristalice Partizana napale su sudije i trenere, a tri dana pre toga slične incidente napravili su i 'navijači' Crvene zvezde.

Informer

Topovski udari pred početak meča

Ali umesto da se izvine javnosti zbog ispada svojih pristalica, iz uprava oba kluba poslata su saopštenja u kojima se pljuje država, a vlast optužuje da pomaže i namešta titule onom drugom!?! I jedni i drugi, međutim, dok glume 'žrtve režima', zaboravljaju da kažu da su fudbalski i košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan od iste te države koju pljuju u poslednjih deset godina dobili više od 100 miliona evra, dok na ime poreza duguju još 40 miliona evra!

Zavrtanje slavine

Košarkaški klub Crvena zvezda u saopštenju od preksinoć pozvao je 'da im se javno kaže da li treba da ustupe titulu Partizanu'!?!

'Zbog svega viđenog na utakmici nemamo pravo da ćutimo zbog svojih sportskih ambicija, rada koji smo uložili u ovoj sezoni sa višestruko manjim sredstvima od rivala u finalu, ali i zbog navijača. Neka nam se javno kaže da li treba da ustupimo titulu Partizanu i njihovom najtrofejnijem treneru?! ', piše u saopštenju crveno-belih.

Od 2014. do 2019. godine dobili su 37,8 miliona evra

Kako je ministar finansija Siniša Mali objavio u oktobru 2019. godine, podsetimo, država je u periodu od 2014. do 2019. godine Crvenoj zvezdi i Partizanu dala više od 4,4 milijarde dinara ili 37,8 miliona evra.
**********
Koliko je ko dobio prema izveštaju iz 2019. godine

KK Crvena zvezda 13,7
KK Partizan 10,3
FK Crvena zvezda 6,2
FK Partizan 7,6
Ukupno 37,8
* napomena: iznosi su u milionima evra

KK Partizan, na drugoj strani, posle prvog meča sa Zvezdom, optužio je rukovodstvo za nesposobnost.

'Aktuelno rukovodstvo je svoju nesposobnost dokazalo tokom prethodnih godina i tako nanelo ogromnu štetu ugledu lige i košarci u zemlji koja je aktuelni olimpijski, svetski i evropski vicešampion. Ovo takmičenje ne sme da predstavlja poligon za iživljavanje pojedinaca! ', navodi se u saopštenju.

Informer

Navijači napali sudije

Ako na to dodamo činjenicu da se iz fudbalskog kluba Partizan često čuju poruke da su oni u 'podređenom položaju' i da im se politički otimaju titule (!?!), a slične rečenice su dolazile i iz FK Crvena zvezda kada ona nije bila prva na tabeli, jasno se vidi kako i jedni i drugi pokušavaju da reketiraju i zloupotrebljavaju državu tražeći opravdanje za svoje neuspehe u 'zlom režimu'.

Ova i ovakva sramna saopštenja, ničim izazvani i potpuno neopravdani napadi na državu naveli su ljude iz vrha vlasti da prikupe i u medijima objave kompletne podatke o finansiranju Zvezde i Partizana. Kako saznajemo, već je odlučeno i da se ubuduće znatno smanje budžetska plaćanja, kao i plaćanja državnih i javnih preduzeća za dva najveća srpska kluba.

Ministar finansija Siniša Mali, juče nam je potvrđeno, objaviće u utorak, 7. juna, detaljni izveštaj u kome će stajati koliko su tačno fudbalski i košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda dobili državnih para. Time će se i definitivno staviti tačka na neprestanu kuknjavu ovih klubova kako im država odmaže i radi im o glavi!?!

- Reč je o zaista ogromnoj sumi novca, to je ukupno više od 100 miliona evra! A to su naše, narodne pare, novac bukvalno odvojen od usta naše dece, od naših vrtića, škola, bolnica, puteva, vodovoda... Taj novac dat je ovim klubovima iz najbolje namere, a neki 'veliki' stručnjaci i lažni navijači sada glumataju tobožnje žrtve režima! Pa strašno! - kaže jedan od naših sagovornika iz Vlade Srbije.

Informer

Sudije se povukle sa terena

Prema njegovim rečima, najveći srpski klubovi, uz sve ovo, državi na ime raznih poreza trenutno duguju najmanje još 40 miliona evra!

- Kada se sve sabere, država je direktno i indirektno finansirala Partizan i Zvezdu sa skoro 150 miliona evra! Razumećete sve i kada naši državni organi uskoro objave uporedne podatke o tome koliko, recimo, Hrvatska finansira fudbalski klub Dinamo i košarkaški klub Cibonu, a koliko Slovenija plaća za FK Olimpiju i KK Cedevitu Olimpiju. Videćete, to su znatno manje sume novca nego što Srbija daje Zvezdu i Partizan, a pomenute države su članice Evropske unije i imaju veće budžete i bogatije ekonomije od Srbije... - prenosi naš izvor.

I dok ljudi iz uprava crveno-belih i crno-belih juče nisu hteli da na ovu temu govore za Informer, Mario Spasić iz Saveta za monitoring kaže da država ne sme više da toleriše huligane, ali i pojedine 'funkcionere-huligane' koji pokušavaju da reketiraju vlast.

- Ovi klubovi silne milione dobijaju na ime podizanja nivoa sporta u Srbiji, a mi od njih često doživljavamo najstrašnije divljanje, nefer ponašanje i stalnu kuknjavu kako neko iz države radi protiv njih, a u korist onog drugog. Odlično je to, jako je dobro što će ministar finansija Siniša Mali objaviti sve podatke o tome koliko novca država izdvaja za ove klubove. Isto tako, trebalo bi razmišljati i o nekim sankcijama ili ukidanju državnog finansiranja za klubove ukoliko se ovo divljanje nastavi - naglašava Spasić.

Neka traže sponzore

Dragan Dobrašinović, koji se godinama bavi nadzorom javnih finansija, ocenjuje da je neophodno da država odmah prestane sa svim finansijskim davanjima fudbalskim i košarkaškim klubovima Crvena Zvezda i Partizan.

- Budžetski novac treba usmeravati samo na sportsku infrastrukturu, na škole sporta, male nekomercijalne sportove i reprezentacije. Zvezda, Partizan i ostali koji su do sada bili na budžetskom finansiranju, a nisu u stanju da zarade kroz sportska takmičenja i druge komercijalne delatnosti, novac treba da potraže kod privatnih sponzora i investitora. Trebalo bi što je pre moguće da uđu u odgovarajući model privatizacije - apeluje Dobrašinović.