09.06.2022.

14:56

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vesti

HRVATSKA JE IMALA SVE RAZLOGE I MOGUĆNOSTI DA UBICE SRPSKE DECE PRIVEDE PRAVDI! Vulin: Srbija ima pravo da sudi zločincima

- Da Vlada Hrvatske nije već 17 godina odbijala saradnju sa tužilaštvom Bosne i Hercegovine u slučaju granatiranja izbegličke kolone, pokrenutom 2005. godine, da nije 3. juna 2015. godine donela Zaključak kojim nalaže Ministarstvu pravde da odbije pružanje međunarodne pravne pomoći u svim postupcima u vezi sa ratnim zločinima protiv njihovih oficira po zahtevu Bosne i Hercegovine, možda bi Srbija mogla da poveruje da će Hrvatska, ipak, jednom suditi za zločine počinjene nad Srbima - naveo je Vulin.

Prema ministrovim rečima, zločin na Petrovačkoj cesti su počinili državljani Hrvatske nad državljanima Hrvatske, a na teritoriji Bosne i Hercegovine, i Hrvatska je imala sve razloge i mogućnosti da ubice srpske dece privede pravdi ili pomogne Bosni i Hercegovini da to ona učini.

- Imala je Hrvatska sve razloge da sudi zločincima, ali i jedan presudni razlog da to ne uradi. Mržnja prema Srbima u Hrvatskoj je toliko jaka da ni mrtva srpska deca ne mogu da očekuju ni pravdu, ni mir. Očekivati pravdu za Srbe u državi u kojoj se ustašama daju ulice je naivno kao da mislite da će unuci ustaša izginulih pred Staljingradom biti antifašisti. Srbija ima pravo da sudi zločincima, a nema prava da zaboravi svoju ubijenu decu - izjavio je Vulin.

On je komentarisao navode premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u kojima odbacuje utemeljenost optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardovanja kolone srpskih civila na Petrovačkoj cesti.