13.06.2022.

07:00

Foto: Reuters

Vesti

AUSTRIJSKI "NON-PEJPER" ULIVA NOVU NADU U REGIONU! EU fondovi za zemlje Balkana pre članstva!

Ovo stoji u austrijskom 'non-pejperu', čiji su autori ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka za evropska pitanja Karolina Edštadler.

Konkretno, Šalenberg i Edštadlerova predlažu više koraka u približavanju Evropskoj uniji: integraciju u zajedničko tržište, učešće u energetskoj i klimatskoj politici, u programima obrazovanja, kao i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, te u zajedničkoj odbrambenoj politici EU, učešća u mehanizmima o zaštiti od krize i u agencijama EU. Pored toga, zalažu se za postepeni pristup programima finansiranja EU.

- Trenutni postupak pristupanja EU poslednjih godina nije doneo nikakve značajne rezultate. Čak je doveo do rasta frustracije i otuđenja regiona od EU. Moramo prevazići trenutno ćorsokak time što ćemo analizirati sve opcije. Proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument - naveli su u obrazloženju 'non-pejpera' Šalenberg i Edštadlerova.

Austrijski predlog upućen je svim članicama EU, visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepu Borelju, evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Varheljiju.

Austrijski 'non-pejper' o susedskoj politici i proširenju EU naišao je na veoma pozitivne kritike u samoj Uniji, o njemu su se pozitivno izjasnile Mađarska i Italija, dok je šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon najavila podršku.

- Pročitala sam dokument i on je dobar. O tome ćemo dalje razgovarati - najavila je Fajonova prilikom posete Šalenberga Ljubljani.

Jedan od autora 'non-pejpera', ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, danas dolazi u zvaničnu posetu Beogradu, gde će imati sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Informer

 

I dok iz najmoćnijih članica Evropske unije stižu reči nade za brži proces pristupanja Zapadnog Balkana EU, grčki premijer Kirijakos Micotakis kaže da je 'realna opcija' tek 2033. godina!

- To je ambiciozan cilj za Zapadni Balkan, ali mislim da bi mogao biti realan ako se ideja proširenja vrati kao osnovna vrednost Evropske unije - rekao je Micotakis u Solunu na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Bonus video: