21.06.2022.

09:36

Foto: mbpi.gov.rs

Vesti

POPOVIĆ: Najuspešnija godina za srpski STARTAP EKOSISTEM — U 2021. VIŠE OD 135 MILIONA DOLARA INVESTICIJA ZA LOKALNE STARTAPE!

 

- Lokalni startapi privukli su 2021. godine više od 135 miliona dolara investicija, što je povećanje za 600 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i više od 1,7 milijardi dolara prihoda od izvoza tehnološkog sektora - istakao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

- Postojanje pozitivnog trenda u razvoju inovacionog ekosistema naše zemlje rezultat je izvanrednog rada naših inženjera, inovatora, tehničkih fakulteta, privatnih inicijativa kao što je "Digitalna Srbija", zakonskih i strateških akata donetih od strane države u prethodnih pet godina, kao i drugih sistemskih mera Vlade Republike Srbije i njenih institucija i organizacija. Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj godinama podržava razvoj inovacionog ekosistema Srbije, podstiče razvoj mehanizama podrške startapovima i ulaže u izgradnju inovacione infrastrukture. Do sada je otvoreno 25 regionalnih inovacionih startap i smart siti centara i nastavićemo da razvijamo ekosistem i da podstičemo i ostale organizacije u državi da više ulažu u srpske startapove, a kako bi dodatno ojačali srpske tehnološke talenate - naglasio je Popović.

U skladu sa Izveštajem, jedan od najznačajnijih pomaka jeste usvajanje Strategije razvoja startap ekosistema od 2021. do 2025. godine, koja ima za cilj ubrzanje razvoja startap ekosistema i podsticanje inovacija. To konretno podrazumeva unapređenje infrastrukture i programa podrške, afirmaciju preduzetničkog obrazovanja na svim nivoima, kao i opšti cilj a to je — 1.200 aktivnih startapa u Srbiji.

Informer

Gejming i blokčejn sektor su ocenjeni kao najsnažniji u ekosistemu Srbije. Naime, gejming industrija zapošljava više od 2.200 ljudi, a 2021. godine ostvarila je približno 200 miliona evra prihoda. U tom smislu, posebno je značajno što je Nordeus postao deo Tejk Tu-a. Sa druge strane, Srbija je postala top destinacija za razvoj proizvoda zasnovanih na blokčejnu. Tako je jedna od najprimećenijih investicija bila upravo ona koju je dobila blokčejn razvojna platforma Tenderli, u iznosu od 58,6 miliona dolara.

Kao jednu od glavnih prednosti Izveštaj prepoznaje visok nivo aktivnosti i razvoj programa i organizacija koje pružaju podršku domaćim startap timovima, kao što je Grupa poslovnih anđela koju je osnovala Inicijativa „Digitalna Srbija”.

- Nezavisni izvori koji nas pozicioniraju na globalnom koordinatnom sistemu su bitni za praćenje i planiranje razvoja. Drago mi je što je i u ovim izveštajima vidljivo da je prošla godina bila izuzetna za lokalni ekosistem. Ostvaren je veliki broj investicija, osetno je veće prisustvo internacionalnih fondova preduzetničkog kapitala i sama lokalna povezanost je bolja, čemu su doprinele brojne institucije i organizacije podrške. Verujem da je sve navedeno osnov za još bolje godine ispred nas“, izjavio je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“.