22.06.2022.

13:25

Foto: mbpi.gov.rs

Vesti

POPOVIĆ U MINHENU NA VODEĆEM MEĐUNARODNOM SAJMU PAMETNE AUTOMATIZACIJE I ROBOTIKE "AUTOMATIKA 2022"

 

IFR je vodeća međunarodna organizacija iz oblasti robotike čija je misija da promoviše istraživanje, razvoj, upotrebu i međunarodnu saradnju u oblasti robotike, na globalnom nivou. Srbija želi da postane deo ove zajednice i da kroz partnerstvo i saradnju sa najboljima robotiku Srbije uvede u novi razvojni ciklus. 

- Želimo da inovacioni ekosistem Srbije usmerimo ka robotici i robotskim tehnologijama i da u te svrhe ciljano alociramo značajne resurse, u obimu koji će ubrzano produkovati vidljive i merljive rezultate, i najvažnije, da inovacije u oblasti robotike dovedemo u režim tesne interakcije sa industrijom. Ključna komponenta u tom procesu je inovacija znanja i izgradnja kompetencija - izjavio je Popović.

Ministar Popović ukazao je da je Srbija odlučna da uloži mnogo u razvoj robotike kako bi postala regionalni lider u toj oblasti.

- Uspostavljanje tesnih veza između globalnih lidera u industrijskoj automatizaciji i malih i srednjih preduzeća u Srbiji jedan je od prioritetnih ciljeva daljeg razvoja srpske privrede. Ovi vidovi kooperacije omogućiće srpskim inženjerima da ovladaju najsavremenijim tehnološkim dostignućima i da kroz proces transfera znanja i tehnologije, suštinski unaprede proizvodne tehnologije u srpskim fabrikama. Danas je nemoguće biti globalno konkurentan ukoliko na proizvodnim linijama nema robota! - istakao je ministar Popović.

Ovaj vrlo značajan sastanak je održan pod okriljem vodećeg svetskog sajma za oblast pametne automatizacije i robotike – Automatika 2022. Na ovom sajmu predstavljena su najsavremenija rešenja industrijske i uslužne robotike‚ inteligentnih proizvodnih sistema i srodnih industrijskih tehnologija. 

Automatika 2022 okupila je pod istim krovom najveća imena svetske robotike, poput kompanija ABB, KUKA, Fanuc, Yaskawa, kao i neke od vodećih evropskih univerziteta i instituta, poput nemačkog Fraunhofer instituta, Tehničkog univerziteta iz Beča, ili vodećeg namačkog instituta specijalizovanog za robotiku i mehatroniku, čuvenog DLR. Ministar Popović je obišao izložbeni prostor i u direktnom razgovoru sa izabranim kompanijama inicirao dalje aktivnosti na njihovom aktivnijem angažovanju i partnerstvu u robotizaciji srpskih fabrika.