27.06.2022.

19:25

Foto: Tanjug

Vesti

OPREDELJENI ZA PRODUBLJIVANJE SARADNJE! Ministar Nikola Selaković se sastao sa ministrom inostranih poslova Rumunije u Bukureštu!

Selaković je zahvalio Rumuniji na podršci evropskim integracijama Srbije i za podršku koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, po pitanju Kosova i Metohije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka Selaković je naveo da je s rumunskim kolegom bilo razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje, te da je potvrđen odnos tradicionalnog prijateljstva, bliskosti, solidarnosti i razumevanja naša dva naroda.

- Pokazali smo opredeljenost da kroz dalje aktivnosti naša dva ministarstva učinimo da naši odnosi u budućnosti budu što bolji i što sadržajniji. Uveren sam da je danas iz Bukurešta upućena snažna politička poruka da su Srbija i Rumunija opredeljene za produbljivanje saradnje i za proširenje dijaloga u svim oblastima koje su od značaja za naše dve zemlje - rekao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da aktuelni izazovi sa kojima se suočavaju Evropa i svet, naročito u kontekstu rata u Ukrajini, dodatno naglašavaju važnost očuvanja mira i stabilnosti u našem regionu.

- Razgovarali smo i o naporima koje Srbija ulaže u dijalogu Beograda i Prištine i u traganju za kompromisnim, održivim i trajnim rešenjem za pitanje KiM. Govorili smo i o toku samih pregovora, o sporazumima koji se postižu, ali i o velikim izazovima koji su pred nama i o idejama i namerama Prištine da apliciranjem za članstvo u nekim regionalnim i međunarodnim organizacijama u potpunosti obesmisle sam tok dijaloga - rekao je ministar.

On je naglasio da Srbija posvećuje veliku pažnju pravima pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji i da ih doživljava kao važan most i spojnicu između matičnih država i manjine i same Srbije.

- Ono što obogaćuje odnose Srbije i Rumunije jesu i pripadnici rumunske nacionalne manjine koja živi u Srbiji i srpske nacionalne manjine koja živi na teritoriji Rumunije. Kao država smo posvećeni ispunjenju svih pravnih i institucionalnih standarda koji se odnose na poštovanje ljudskih i manjinskih prava. U okviru aktivnosti Međuvladine komisije za nacionalne manjine Srbije i Rumunije saglasni smo da je primenjen efikasan model za uspešan politički dijalog dve strane. Složili smo se da i nas dvojica kao ministri spoljnih poslova treba da se srećemo češće i dajemo dodatni impuls i radu te komisije - rekao je Selaković.

On je rekao i da su danas u Bukureštu potpisana dva značajna sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, medija, omladine i sporta i o ustupanju zgrade "Lućafarul" Vršcu prijateljskoj Rumuniji.

Informer

Nikola Selaković sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Lucjanom Aureskuom

Na sastanku je konstatovano da postoji prostor za intenziviranje naše ekonomske saradnje, ali i saradnje u različitim oblastima, Selaković je rekao da je o tome razgovarao sa srpskim privrednicima u Rumuniji.

- Uveren sam da možemo mnogo više da uradimo i na promociji rumunskih investicija u Srbiji - naveo je šef srpske diplomatije i dodao da su se na sastanku saglasili o nužnosti održavanja Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju pre kraja ove godine, najverovatnije u susret posetama na višem nivou.

Na sastanku je bilo reči i o daljem energetskom i infrastrukturnom povezivanju Srbije i Rumunije.

Šef srpske diplomatije je naveo da su se Rumunija i Srbija u pandemiji virusa korona pokazale kao pravi prijatelji, pomenuvši međusobne donacije u vakcinama, lekovima i kiseoniku.

On je zahvalio na toplom prijemu i izneo uverenje da će današnja uspešna poseta i razgovori uticati pozitivno na dalji razvoj dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje.

Ministar Auresku je izrazio zadovoljstvo sveobuhvatnim dijalogom Rumunije i Srbije, istakavši da je uveren da će takav dijalog omogućiti da se ostvare zajednički ciljevi naše dve države.

On je kazao da je Srbija značajan partner Rumunije u regionu, te da je sa srpskim kolegom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, navodeći da je prošle godine razmena bila skoro dve milijarde evra, a da je prema podacima za ovu godinu u porastu.

- Dogovorili smo da tokom ove godine organizujemo novi sastanak Mešovite komisije, kao i Poslovni forum kako bi se stimulisala saradnja poslovnih zajednica - kazao je Auresku.

Naveo je da je dogovoreno da do kraja godine zaseda Mešovita međuministarska komisija, uz napomenu da "nacionalne manjine obogaćuju naše kulture i učvršćuju naše odnose“.

Ponovio je podršku evropskom putu Srbije i naglasio da njegova zemlja smatra da Srbija treba što skorije da bude primljena u EU.

Auresku je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja dva važna sporazuma, navodeći da će zgrada „Lućafarul“ biti sedište Konzulata Rumunije u Vršcu.

Rumunski ministar je preneo da je razgivarano i o prekograničnoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, situaciji na zapadnom Balkanu, ali i o posledicama ruskog napada na Ukrajinu u svim oblastima.