01.07.2022.

12:47

Foto:

Vesti

STANO JE PODRŽAO ODLUKU PRIŠTINE! Petković o izjavama portparola EU: Apsolutno netačno i licemerno

- Kada kažete da je sada lopta u dvorištu Prištine po pitanju registarskih tablica, vi ste na neki način podržali tu odluku Prištine, a vidimo da je to juče najotvorenije uradio i Stano, koji potpuno neverovatno, očigledno ne čitajući sporazume koje smo postigli, rekao da Priština ima pravo da ukida KM tablice. To je apsolutno netačno, a u najmanju ruku licemerno - rekao je Petković za TV Pink.

Petković je time reagovao na izjavu Stana da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, kao i da prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija).

Petković je naglasio da EU kao posrednik u dijalogu treba da zna da postoje dve vrste tablica takozvane RKS i KS.

- Ove prve su tablice takozvane Republike Kosovo, a druge su statusno neutralne - naglasio je Petković i podsetio da je u septembru 2020. Priština jednostrano donela odluiku kojom je ukinula statusno neutralne KS tablice.

Priština krši sve dogovore i sporazume

On je ocenio da Priština, najnovijim jednostranim potezima da se ukinu srpske lične karte i registarke tablice sa registarskim oznakama KM, GL, PR, koje izdaje Republika Srbija, na najgrublji način, protivpravno, ne samo da vrši institucionalno nasilje prema Srbima na KiM već apsolutno krši sve dogovore i sporazume.

- Pre svega sporazume o slobodi kretanja, ali i najdirektnije ugrožava mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana - rekao je Petković.

Petković je rekao da jednostranim potezima Priština stvara potpuno novu političko bezbednosnu situaciju na prostoru KiM, ali je izrazio bojazan da to, ako se pretvori u ozbiljnu krizu, može da se prelije i na prostor Zapadnog Balkana.

- Zbog toga predsednik Vučić sve vreme i svih ovih godina govori i insistira da moramo da sačuvamo mir, da su nam mir i stabilnost preko potrebni, da moramo da gradimo odnose, da razvijamo ekonomiju i da na taj način prevazilazimo sve ono što su prepreke i sve ono što nas deli, sve ono što moze, posebno u ovom teškom periodu kada se ceo svet, posebno Evropa, sučava sa ozbiljnom krizom zbog rata u Ukrajini, da predstavlja varnicu koja može da zapali bure baruta na Zapadnom Balkanu - rekao je Petković.

Kurti pokazuje da dijalog više ne postoji


Upitan da li ovaj potez predstavlja varnicu, on je rekao da je to i više nego varnica, jer ovakvim ponašanjem Kurti pokazuje da ne postoji više dijalog i gazi sve postignute sporauzme.

- Kad hoćete da jednostrano, mimo dogovora u Briselu, gazeći sve ono što smo postigi 30. septembra 2021. kada smo dogovorili sporazumom režim stikera, uvodite neka nova pravila, pokazujete da vas ne interesuje druga strana, da želite rat sa Srbima, da želite da napadate Srbe, da želite da proterate srpski narod, posebno sa severa KiM. To je stari naum koji postoji u Prištini, oni imaju opsesiju severom KiM, i čine sve ovo što ide u pravcu destabilizacije - podvukao je Petković.

On je istakao je i da u zaključima iz 2011. godine o slobodi kretanja stoji da će obe strane raditi na tome da se postigne rešenje da se pronađu statusno neutralne tablice.

- Da li su takozvane RKS statusno neutralne tablice? Naravno da nisu - rekao je Petković.

Sporazum o "RKS tablicama lažne države Kosovo"

On je rekao da su sporazum o "RKS tablicama lažne države Kosovo" 2011. godine postigli Borko Stefanović i tadašnja vlast koju predvodila DS, odnosno Ðilas, Jeremić i Tadić, koji su juče napali predsednika Vučića "koji se bori za srpski narod na KiM".

- Oni govore kako Vičić podiže tenzije, jer brani svoj narod i dijalog i čuva mir. A nije kriv Kurti koji donosi tu suludu odluku kojom želi, ne samo da ukida srpske registarske tablice, nego da 31. septembra, kada se navršava rok za preregistraciju, krene u pravcu konfiskovanja svih vozila na severu KiM - naveo je Petković.

Istovremeno je upitao čiju će imovinu to Kurti da konfiskuje.

- Odakle njima pravo da u toj odluci govore da će da izvrse nacionalizaciju robe? To su automobili građana Srbije, to je privatna svojina, to je preko 10.000 vozila na severu KIM - naglasio je Petković.

Aljbin Kurti želi sukob sa srpskin narodom

On je rekao da Kurti za kraj septembra, početak oktobra predviđa, ne samo da prekrši sve sporazume, nego želi direktno sukobe sa srpskim narodom na severu KIM.

- Mi mu to nećemo dopustiti, srpski narod neće dozvoliti da bude ugnjetavan, ni da mu se otima imovina, ni da bude ubijan, nego ćemo se boriti za naš narod, boriti za slobodu kretanja i sve sporazume koje smo postigli - poručio je Petković.

Na konstataciju da "nije Kurti toliko jak" i da mora neko da ga podržava, Petković je rekao da nije problem šta radi Priština ili Kurti jer, kako kaže, da se oni pitaju srpskog naroda ne bi ni bilo na KiM.

- Ovde je problem u licemerju Zapada i onih mentora sa Zapada koji u ovome podržavaju Prištinu, čak im i daju sugestije i ideje šta sve treba da rade kada je reč o napadu na Srbe i srpski narod, i državu Srbiju.

Posebno to rade imajući u vidu ovaj sprecifičan trenutak gde žele da predstave kako Beograd po nalogu Moskve želi da izazove nove sukoba na prostoru Zapadnog Balkana. Sram ih bilo zbog takvog ponašanja, licemerja i iznošenja čistih laži, jer sve vreme se pokazuje da smo mi ti koji čuvamo mir i stabilnost, a Priština pokušava da izazove sukobe", zaključio je Petković.