07.07.2022.

12:58

Foto: Tanjug

Vesti

Brnabić: Šta je ratnohuškačka retorika, pitanje kada ce ZSO?


Brnabić, koja je juče oštro prokomentarisala na Tviteru izjavu prištinskog analitičara Fatmira Šeholija da će ZSO biti formirana "kada Srbija prizna Kosovo", a da će zvaničnici Beograda jednom odgovarati za ratnohuškačke izjave, ponovila je danas da je očigledno da je za neke pozivanje na međunarodno pravo ratnohuškačko.

- Zahvaljujući pojednim medijima u Srbiji koji prenose izjave svakoga ko ima da kaže nešto protiv Srbije i Srba sa Kosova i Metohije, čuli smo jednu novu stvar koju nismo imali prilike da čujemo, pa sam zbog toga i reagovala - da je, kada pozivate na poštovanje međunarodnih sporazuma, u ovom slučaju Briselskog, na formiranje ZSO ili da se poštuju osnovna ljudska prava, to ratnohuškačka retorika, za koju će zvaničnici iz Beograda odgovarati - rekla je Brnabić novinarima u Kragujevcu.

Ona je istakla da je poseban kuriozitet da se to čita u domaćim medijima i da se, kaže, takve stvari prenose bez pitanja - a, šta su to zvaničnici Beograda govorili što je ratnohuškačka retorika.

- Da li to što stalno pozivaju na mir i stabilnost, na toleranciju i poštovanje međunarodnog prava, ljudskih prava? Šta je tu tačno ratnohuškačka retorika? - upitala je premijerka.

Brnabić je navela da je za neke poziv na međunarodno pravo ratnohuškačko, i ponovo pita - kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

- Pitanje za Prištinu i Evropsku uniju, za Brisel, čiji potpis stoji na Briselskom sporazumu - kada će biti formirana Zajednica srpskih opština? - poručila je Brnabić.

Ona je istakla da je više od devet godina bilo dovoljno da se poštuje šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, koje su kičma tog dokumenta,.

- I, ako je to ratnohuškačka retorika, meni je potpuno u redu da za to jednog dana odgovaram - poručila je Brnabć.

Ponovila je da Beograd ništa drugo ne radi, osim što se poziva na međunarodne sporazume.

- Sve ostalo je na čast onima koji prenose one koji govore protiv Srbije i koji misle da su to relevantni sagovornici, a zapravo nisu - rekla je Brnabić.