17.07.2022.

09:25

Foto: printscreen

Vesti

OVO JE NAJVEĆI SKANDAL U MODERNOJ ISTORIJI ODNOSA SRBIJE I HRVATSKE!

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je prvorazredni skandal odluka hrvatske vlade da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu.

- Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posetu predsednika Srbije, i to Jasenovcu, mestu stradanja Srba, pa onda Jevreja i Roma, mestu gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor u Evropi koji je bio za decu... I da takvom mestu vi zabranite posetu predsedniku Srbije koji se samo hteo da tamo položi cveće... Da to uradi jedna država članica EU... To je za mene ne prvorazredni skandal, već nešto mnogo, mnogo više. Kao da predsedniku Izarela zabrante posetu Aušvicu i da kažete da taj čovek želi da izazove haos - rekla je Brnabić i dodala da da će se ministar spoljnih poslova obratiti danas u 11 časova, dok će se predsednik Vučić obratiti sutra u 18 časova. 

- Ovo je protivpravna odluka, antievropska odluka, anticivilizacijaska odluka, brutalno gaženje slobode kretanje, a da ne pričam šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava. Da podsetim da je Aleksandar Vučić unuk žrtve tog ustaškog režima, da je nejgov deda ubijen od strane ustaškog režima, da se i dalje ne zna gde je tačno stradao... - rekla je premijerka. 

Informer

Ana Brnabić


Premijerka se zapitala kako hrvatska vlada namerava da objasni zašto je zabranila da predsednik Vučić dođe u privatnu posetu i položi cveće na mesto najvećeg stradanja srpskog naroda.

- Da li je to odluka države članice Evropske unije, da li je to u skladu sa poštovanjem slobode kretanja, da li je takva odluka u duhu antifašizma i slobodarskih načela ? Da li bi odluka bila drugačija da je najavljena zvanična poseta predsednika - zapitala je Brnabićeva i poručila da bi Hrvatska trebalo da stidi.