20.07.2022.

07:00

Foto:

Vesti

INICIJATIVA INFORMERA ZA ZAŠTITU SRPSKOG NACIONALNOG INTERESA! Ukinite pretplatu za RTS

Javni medijski servis Srbije izveštavajući na sramno skandalozan način o ustaškoj zabrani predsedniku Aleksandru Vučiću da ode u Jasenovac definitivno je dokazao da ne radi u interesu Srba i zato tražimo da se pretplata za RTS ukine!

Ovu inicijativu pokrenuo je glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, koji je u ponedeljak na konferenciji za medije upitao predsednika Aleksandra Vučića da li je vreme da se ukine pretplata na ovakav javni medijski servis Srbije. RTS je, inače, u 'Dnevniku' u prilogu o zabrani Vučiću da poseti Jasenovac većinu vremena dao hrvatskom šefu diplomatije Gordanu Grlić Radmanu da najstrašnije pljuje po Srbiji!?!

Neki od antisrpskih stavova na RTS

* Objavili su više puta mapu Srbije bez južne pokrajine Kosova i Metohije
* Emitovali su britansko-francusku seriju 'Poslednji panteri', u kojoj su Srbi prikazani kao najgori zlikovci, a Beograd kao najružniji i najprljaviji deo Evrope
* Forsirali su australijskog premijera Skota Morisona, koji je izbacio srpskog tenisera Novaka Đokovića iz države, a cenzurisali su reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na proterivanje Noleta

Ogromna sramota

Dragan J. Vučićević kaže da je RTS o odluci Hrvatske da zabrani Vučiću posetu Jasenovcu izvestio na skandalozan i sramotan način.

- Više od pola vremena u prilogu dato je Radmanu, ministru spoljnih poslova Hrvatske, da besomučno laže o Srbiji. I baš zato pitam u ime građana Srbije, koji plaćaju pretplatu RTS-u, pitam vas kao predsednika, da li mislite da je vreme da ukinemo pretplatu na takav javni medijski servis Srbije? Ili da se, ako je nemoguće da se ukine, bar stavi kao opciono, dobrovoljno plaćanje za građane? - upitao je Vučićević.

Informer

Dragan J. Vučićević

Predsednik Aleksandar Vučić, na drugoj strani, odgovorio je da će država gledati da ljudi 'daju manje para'.

- Kriv sam za tu pretplatu. Ali, ovako ili onako, morali biste vi, građani, da platite pretplatu, da li preko pretplate ili preko poreza, svejedno. Mislim da je RTS, u načelu, pristojna televizija. Imao bih primedbe na prilog iz 'Dnevnika', možda ne kao vi, ali bih imao... To je deo našeg vaspitanja i kulture. Ne mislim da bi trebalo da ukinemo pretplatu, razumeo sam vaše pitanje, gledaćemo šta možemo da uradimo da građani manje para daju za Javni servis... - rekao je Vučić.

I dok generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević nije juče odgovarao na pozive i poruke, glavna i odgovorna urednica Studija B Ivana Vučićević kaže da se uredništvo Javnog servisa Srbije 'odrodilo od sopstvenog naroda'.

- RTS služi za interese određenih političkih grupacija, bez obzira na to da li su i koliko su odrođeni od zemlje u kojoj žive. U izveštavanju o ustaškoj zabrani Vučiću da poseti Jasenovac pokazali su da favorizuju interese drugih država. Nije problem čuti ono što misle u Zagrebu, ali izjavu hrvatskog zvaničnika staviti na početak, pa još jednom u prilog kako bi se minimizirao i maltene kao lažan prikazao stav srpskog ministra diplomatije, to, dakle, nije slučajno, niti je plod neznanja. U pitanju je školski primer nedostatka odgovornosti prema sopstvenoj zemlji i podaničkog mentaliteta. Ne samo da treba ukinuti pretplatu već treba iz početka na zdravim osnovama napraviti RTS koji će izveštavati objektivno i u interesu građana Srbije - naglašava Vučićevićeva.

Informer

Kaić: Kazniti odgovorne

Analitičar medija Ištvan Kaić kaže da bi primerenija mera bila da se kazni urednik informativnog programa.

- Možda bi bilo elegantnije rešenje kazniti onog ko uređuje 'Dnevnik 2' ako se sporni, neizbalansirani prilog emitovao samo u toj emisiji. Ali to bi urednik informativnog programa trebalo sam da uradi, bez pritiska bilo koga. Pozicija informativnog uređivanja koju je zauzeo RTS nije jednostavna, oni su sami sebi suzili polje u pokušaju da se sačuvaju od svega aferaškog, suvo propagandnog, često čak i polemičkog. Nije tajna da, kad nakratko provire van toga, neretko naprave grešku, kao što su to učinili i ovaj put - objašnjava Kaić.

Ozbiljne promene

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije ocenjuje da se treba ozbiljno pozabaviti organizacijom RTS-a.

- S obzirom na veliko nezadovoljstvo koje postoji među građanima po pitanju programa i informativne delatnosti Javnog servisa, krajnje je vreme da se ozbiljno razgovara o modelu finansiranja te medijske kuće. Vučićevićev predlog o manjem finansiranju jedan je od mogućih modela, ali suština mora da bude znatno viši stepen odgovornosti RTS-a prema građanima i javnom interesu. To podrazumeva i ozbiljne reforme i transformaciju kojima bi se postigle uštede i racionalizacija poslovanja - zaključuje Matić.