20.07.2022.

11:38

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vesti

PREDSEDNIK EGIPTA POSLE 35 GODINA U SRBIJI! Vučić: VELIKA MI JE ČAST DA UGOSTIM ISKRENOG PRIJATELJA SRBIJE! OVO JE ISTORIJSKA POSETA ZA NAS!

12.00 - Srpsko-egipatski biznis forum 

Poslovni forum Srbija-Egipat u organizaciji Privredne komore Srbije počeo je u Palati Srbija uz učešće brojnih domaćih i egipatskih poslovnih ljudi i najviših zvaničnika dve zemlje.

Na početku foruma učesniciima su se obratili predsednici Egipta i Srbije, Abdel Fatah al Sisi i Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas egipatskim investitorima, na poslovnom forumu Srbija - Egipat, da su dobrodošli u Srbiju i poželeo privrednicima obe zemlje puno novih fabrka, zajedničkih poslovnih poduhvata i uspeha.



Vučić je, obraćajući se predstavnicima tridesetak egipatskih kompanija na forumu, rekao da Srbija ima stabilne javne finansije, da brine o svakom investitoru, kao i da ima dobru i obučenu radnu snagu.

Imamo stabilne javne finansije i javni dug od samo oko 53 odsto BDP-a, čime može da se pohvali svega nekoliko zemalja u Evropi, istakao je Vučić.

Dodao je da je to postignuto zahvaljujući teškim finansijskim reformama započetim 2014. godine.

Vučić je podsetio da je Fajnenšl Tajms proglasio Srbiju za prvaka u regionu u prvilačenju direktnih stranih investicija proporcionalno broju stanovnika.

Predsednik je istakao da Srbija godišnje privuče između 3,2 i 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija i da će i ove godine preći cifru od tri milijarde uprkos ratu u Ukrajini.

Dodao je da za malu zemlju kao što je naša to nisu mali brojevi.

"To govori o sistemu koji smo napravili i subvencijama, ali i o veštoj i obučenoj radnoj snazi i brizi koju pružamo svakom invstitoru", naglasio je Vučić.

Kaže da Srbi vole turistički da posećuju Egipat i da će ići u još većem broju i u šali dodao da jedna ajkula u moru u Egiptu ne može da uplaši Srbe.

"I vi ste dobrodošli u Srbiju, imamo fantastične ski centre i planine, kada vam je leti vruće dođite u Srbiju, koja ima puno neotkrivenih lepota", poručio je Vučić.

Neka živi prijateljstvo dve zemlje, naglasio je predsednik Srbije.

U biznis forumu učestvuje više od 30 kompanija iz Egipta i oko 100 privrednika iz Srbije.

Na prvoj sesiji govoriće ministarka trgovine, tuzrizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka indsutrije i trgovine Egipta Nevin Gamea, predsednik Federacije egipatskih indsutrija Mohamed Zali al Havedi i predsednik Federacije trgovinskih komra Egipta Ibrahim Mahmud al Arabi.

Uoči foruma održane su prezentacije Razvojne agencije Srbije "Zašto investirati u Srbiju" i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora "Poslovati sa Egiptom".

Nakon foruma planirani su susreti srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, gradevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i Informatičkih tehnologija.

11.37 - Obraćanje predsednika Vučića

- Velika mi je čast da ugostim iskrenog prijatelja Srbije. Ova poseta za nas ima istorijski karakter. Obnova naše saradnje je nešto što će i našoj i vašoj zemlji i našim narodima doneti mnogo toga. Uveren sam da će današnji sastanak dati snažan impuls daljem razvoju naših odnosa - rekao je Vučić.

On je izjavio da je danas otvorena saradnja u velikom broju oblasti sa Egiptom.

- I to je tek početak, dogovorili smo učešće na svim sajmovima u budućnosti, i verujem da ćemo imati mnogo češće kontakte i posete. Ja želim da se zahvalim Al Sisiju zato što je pravo iz Nemačke došao u Beograd. On u petak ide u Pariz, u posetu Makronu, i ja sam mu zahvalan što je između te dve važne posete došao u Srbiju - kazao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je sa el Sisijem pričao o mnogo konkretnih tema, i da je siguran da ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica.

- Dobili smo sertifikat i za jabuku, očekujem i za goveđe meso. A ono što smo ustanovili ovde da do početka oktobra usaglasimo dogovor o slobodnoj trgovini. To bi na primer značilo da bi mi imali limun bez dodatnih carinskih opterećenja, dok bi oni imali najbolje jabuke, da navedem primer - kazao je on.

Informer

Predsednik kaže da će sutra biti održana manja vojna vežba i prikaz naoružanja u Nikincima.

- Oslanjamo se jedni na druge u ovim teškim vremenima, i pokazaćemo ono što mislimo da je korisno i da može biti od interesa za Egipat - rekao je on.

Vučić je rekao da je pitao Al Sisija kako je moguće da je uspeo da izgradi više od 5.000 kilometara auto-puteva, i da želi iskustva Egipta da iskoristi u našoj zemlji.

- Nisam zadovoljan iako smo mnogo uradili, uvek mora više i bolje. Dobio sam značajna saznanja, naučio sam mnogo toga, i verujem da ćemo deo toga uspeti da sprovedemo u našoj zemlji. Za nas je važno da uspostavimo saradnju među našim kompanijama, o čemu će više razgovarati delegacije na Biznis forumu. Već su neki dogovori postignuti, posebno među hemijskim kompanijama - kazao je predsednik.

On je rekao da je tema razgovora i situacija u svetu, kako na Bliskom istoku tako i u Ukrajini.

- Mi smo dogovorili veoma blisku saradnju između naših ministarstava spoljnih poslova. Videli ste našu zajedničku deklaraciju, i imaćemo vremena i sutra da govorimo, ali za mene su ovo bile osnovne stvari. Želja svih građana Srbije je nepodeljena, i niotkoga u Srbiji nećete čuti lošu reč o Egiptu, došli ste u zemlju koja pamti Gamala Abdela Nasera, i ja sam ponosan što mogu da budem domaćin egipatskom predsedniku. Uveren sam da će naša saradnja u budućnosti biti mnogo bliža. Hvala još jedanput i dobrodošli dragi prijatelju - rekao je predsednik.

El Sisi: Srbi su dobrodošli da posete svoju drugu domovinu

El Sisi kaže da mi je velika čast što je gost Srbije i očekuje pozitivne rezultate posete i nastavak i produbljivanje saradnje.

- Građani Egipta vole srpski narod i dobrodošli ste da posetite drugu domovinu. Svi u Egiptu znaju za Tita i jako je cenjen i poštovan - rekao je egipatski predsednik.

Prema njegovim rečima, definisana je nova vizija saradnje dve zemlje.

- Pričali smo o politici, biznisu, investicijama, kao i razmeni iskustava u poljoprivredi - rekao je El Sisi i napomenivši da je jedna od tema bila i Ukrajina, odnosno uticaj tamošnjih dešavanja na ekonomiju.

- Egipat je država koja se zalaže za mirno rešavanje sporova.

11.20 – Ceremonija dodele odlikovanja predsedniku Arapske Republike Egipat i ceremonija potpisivanja sporazuma

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Egipta Abdelu Fatahu al Sisiju.

Informer

Al Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Informer

Orden Republike Srbije na lenti

Nakon što je predsednik Vučić uručio orden Al Sisiju, počelo je potpisivanje sporazuma u okviru deklaracije o strateškom partnerstvu.

Informer

9.30 - Svečani doček El Sisija ispred Palate Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je svečani doček ispred Palate Srbija za egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji, prvoj šefa egipatske države posle 35 godina.

Nakon intoniranja himni dve zemlje, uz ispaljivanje počasnih plotuna u čast visokog gosta, predsednici Vučić i al Sisi su prošli pored postrojenih pripadnika Garde Vojske Srbije, nakon čega su jedan drugom predstavili i članove svojih delegacija.

Odmah nakon svečanog dočeka, u Palati Srbije sledi tet-a-tet sastanak Vučića i al Sisija.

Nakon toga, biće održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, nakon čega će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti odlikovanje predsedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fatahu el Sisiju.

U prisustvu dva predsednika biće potpisani i sporazumi, nakon čega je planirano da se Vučić i el Sisi obrate medijima.

Za danas je planirano i da se održi Srpsko - egipatrski biznis forum, a priivrednicima dve zemlje će se na otvaranju obratiti predsednici.

El Sisi je doputovao u Beograd juče u popodnevnim časovima, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Vučić koji je ocenio da će ova poseta dodatno učvrstiti višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Egipta i dva naroda.

El Sisi je prvi egipatski predsednik koji je došao u Srbiju nakon 35 godina, odnosno od posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.

Očekuje se da će poseta doprineti velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje, a u fokusu razgovora biće razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.

BONUS VIDEO