28.07.2022.

08:12

Foto: SNS/RINA/TANJUG/PROMO

Vesti

DESET GODINA KOJE SU SPASLE SRBIJU! Zemlja se modernizovala i shvatila da može da bude zemlja uspeha!

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da se naša država za ovih deset godina značajno modernizovala i shvatila da može da bude zemlja uspeha. Izgrađeno je više autoputeva i bolnica nego u prethodnih šezdeset godina, prosečna plata je 2012. godine iznosila 330 evra, a danas je bezmalo duplo veća - 635 evra - dok sve prognoze kažu da će pre kraja godine dostići i 700 evra. Mnogo govori i podatak da Srbija danas zarađuje više od izvoza softvera nego od poljoprivrede!

- Ovo je danas zemlja mira, stabilnosti i napretka, koja poštuje samu sebe i ne zaboravlja ni 'Oluju', ni Jasenovac, ali ni Košare... - rekao je Vučić, koji je juče prisustvovao početku radova na zaštiti centralne kule Memorijalnog centra Staro sajmište.

Informer

Aleksandar Vučić na Starom Sajmištu

Lavovska borba

Prema rečima šefa države, Srbija se za poslednjih deset godina dramatično promenila nabolje i najzad razumela da nije zemlja propasti i pada, već uspeha i napretka.

- Uradili smo mnogo - od plate od 330 evra, koja je danas 635 evra, a u decembru će dostići i 700 evra, pa do toga da je Srbija izgradila autoputeva koliko nije nikada do sada... Izgrađeno je više bolnica nego u proteklih šest decenija. Imali smo svih ovih deset godina mir, stabilnost, ogroman ekonomski napredak. Naš javni dug je 53,6 odsto, i to nakon dve godine pandemije, i to usred rata na evropskom tlu u vreme kada ne postoji gotovo nijedna velika zemlja Evrope, izuzev Nemačke, a da nema dug ispod 100 odsto - naglašava Vučić.

Informer

Predsednik države kaže da je i te kako ponosan na sve što je urađeno, ali i da nema stajanja i da su veliki zadaci pred svima nama.

- Verovali ili ne, Srbija danas zarađuje više na izvozu softvera i od kompjuterske industrije nego od poljoprivrede. To nikada ranije nije bilo! Jako je važno da nastavimo putem mira, stabilnosti, modernizacije i industrijalizacije. Mi otvaramo i dižemo fabrike koje su ranije samo zatvarane i urušavane... Sve su to veliki rezultati. Baš kao što je jako bitno to što je Srbija sa RS uspela da započne obeležavanje svega onoga čega su se neki pre nas stideli, od Jasenovca i 'Oluje', sve do Košara. Više se ne krijemo, više se ne povlačimo, mi sada ponosno, uzdignuta čela idemo napred - rekao je Vučić.

Informer

Komentarišući prvih deset godina 'Vučićeve vlasti', Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da predsednik vratio državu narodu.

Informer

- Suverenistička, nezavisna politika koju vodi predsednik Vučić obezbedila je Srbiji partnerske odnose sa svim vodećim centrima moći u svetu, a u fokusu naše državne politike, osim vizionarske inicijative 'Otvoreni Balkan', jeste i unapređenje položaja Srba u regionu. Mi čuvamo status RS, štitimo na najbolji mogući način Srbe u Crnoj Gori i lavovski se borimo za zaštitu državnog integriteta u južnoj srpskoj pokrajini - ističe Karanović.

Informer

Svi zaboravljamo

Analitičar Stevica Deđanski kaže da građane treba stalno iznova podsećati na to kako je bilo pre dolaska Vučića na vlast.

Informer

- Čovek se lako navikne na bolje i brzo zaboravi bedu u kojoj smo živeli. Imali smo pre 2012. jedan i po autoput izgrađen pre 60 godina, a sada imamo Srbiju prožetu autoputevima i ogromne kapitalne objekte koji su urađeni i koji se tek grade... Ovo jeste dobar momenat da se ljudi podsete i vide da Vučić ne daje prazna obećanja. Eto, mnogi su govorili da neće biti izgradnje metroa, Beograda na vodi, da neće biti brzog voza, da je nemoguće da prosečna plata bude viša od 500 evra, pa se sve ostvarilo... - zaključuje Deđanski.