29.07.2022.

12:23

Foto:

Vesti

ŠPANSKI PREMIJER PRVI PUT U POSETI SRBIJI! Sančeza će ugostiti predsednik Aleksandar Vučić!

Španski premijer nikada nije bio u Srbiji. Poslednja poseta iz Španije je bila predsednika španskog kongresa 2012.godine.

Boris Tadić sreo se za vreme svog mandata sa bivšim premijerom te zemlje Hoze Luisom Sapaterom u Madridu 2009. Sapatero, međutim, nije dolazio u Beograd.

Takođe se nekadašnji premijer Mirko Cvetković sreo sa Sapaterom 2011. ali isto u Madridu.

Za prvog španskog premijera koji dolazi u Srbiju biće priređena ceremonija svečanog dočeka u 18,30 časova ispred Palate Srbija, posle čega će predsednik Srbije imati sastanak sa Sančezom.

Nakon sastanka Vučića i Sančeza, biće održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Kraljevine Španije, posle čega su predviđene izjave za medije Vučića i Sančeza, najavljeno je iz pres službe predsednika Srbije.

Očekuje se da poseta Sančeza bude dodatni impuls produbljivanju ekonomske saradnje dve zemlje.

Bilateralni odnosi Srbije i Španije su prijateljski, bez otvorenih pitanja, a Madrid i Beograd jedan drugom pružaju podršku po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje.

Španija je jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a Srbiji pruža i podršku u procesu evropskih integracija,

Odnosi dve zemlje su intenzivni u oblasti parlamentarne saradnje, u oblasti odbrane i policijske saradnje, a veoma je važno i da se pojačaju ekonomski odnosi, posebno u vreme globalne krize.