03.08.2022.

12:31

Foto: Informer.rs

Vesti

Vesić: Vučić se zalaže za mir, dok se Kurti zalaže za rat

 

- Naš stav prema Kosovu je određen Ustavom Srbije u kome stoji da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije. Svako ko bi se drugačije ponašao kršio bi Ustav - izjavio je Vesić.

- Kada je u pitanju KIM, najveći pomaci su se dogodili za vreme vladavine Aleksandra Vučića od 2012. godine pa sve do sada. Za ovih deset godina 23 zemlje su povukle priznanje Kosova i Metohije. U trenutku kada je SNS došla na vlast, zatekli smo skoro bezizlaznu situaciju u kojoj je većina zemalja - članica Ujedinjenih nacija priznavala KiM. Zahvaljujući, moram da kažem gluposti, tadašnjeg ministru spoljinh poslova Vuku Jeremiću, međunarodni sud pravde je udario pečat na tu samoproglašenu nezavisnost i niko nije želeo da razgovara sa Srbijom.
Jedino pitanje je bilo kada ćemo da predamo Kosovo - kaže Vesić.

I dodaje da danas 101 zemlja od 197 koliko ih ima u Ujedninjenim Nacijama ne priznaje samoproglašenu nesavisnost KiM.

- Predsednik je uspeo da vrati na sto najvećih svetskih sila pitanje KiM i sada svi govore o tome da je trajno rešenje moguće samo u koliko se poštuje interes Srbije, dakle mi smo našu poziciju učinili boljom - izjavio je Vesić.

I naglasio da su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni što je najgore što može da se desi našim neprijateljima i prvi put je zaustavljeno iseljavanje Srba sa KiM posle više od 100 godina a Srbi su jedinstveni jer imaju samo jednu listu i govore samo jednim glasom.

- Ne bih bio iskren kada bi rekao da je naša pozicija na KiM lagana, mi iza sebe imamo sto godina kontinuiranog rada albanskih lidera da se KiM etnički očiste kao što imamo i rezoluciju 12/44 ali smo u mnogo boljoj poziciji. Na sve tenzije koje se dešavaju na Balkanu, mi smo odgovorili projektom “Otvoren Balkan”, koji čini Srbija, Albanija i Severna Makedonija. Prvi put su ove tri zemlje nastupile kao jedno pred medjunarodnom zajednicom a Srbija je lider te inicijative. Mesto u toj inicijativi ima i naša teritorija kojom mi prema rezolucijom 12/44 ne upravljamo a to je KiM, kao što je mesto Crnoj Gori i BiH - kaže Vesić.

Vesić je dodao:

- Apsolutno je bilo suludo pre neki dan gledati Kurtija, koji nema šta drugo da ponudi svojim biračima, ni bolji životni standard, ni radna mesta nema ni jedno rešenje za svoje gradjane osim da im ponudi rat kako bi on mogao da ostane na vlasti.

Vesić je istakao i da je za Kurtija “Otvoreni Balkan” strašni sud, jer pokazuje da Srbi i Albanci mogu da saradjuju i da žive zajedno.

- Suština rešavanja problema na Balkanu jeste  “Otvorenen Balkana”, zato što tada narodi počinju da saradjuju, pravi se jedinstveno tržište kapitala, roba i usluga kao i slobodan protok ljudi. To su temelji na kojima je zasniva inicijativa i sva druga politička pitanja možemo da rešavamo lakše kada smo rešili ekonomska pitanja. Tu je razlika izmedju Vučića i Kurtija, naš predsednik se zalaže za saradnju dok se Kurti zalaže za rat - ističe Vesić.

- Inicijativa “Otvoreni Balkan” je pokazala da balkanski narodi, pre svih Srbi u Albanci, mogu da saradjuju, da mogu sa jedni drugima da pruže ruku i da nam nije potreban niko sa strane da nas uči kako da saradjujemo. Rešenje izmedju Srba i Albanaca moramo da rešimo mi sami, jer imamo primer na Bosni i Hercegovini kako izgleda kada su rešenja namernuta - zaključio je Vesić.

Na temu jučerašnjeg formiranja Narodne skupštine  Vesić kaže:

- Sada kada se završilo konstituisanje Narodne skupštine, stekli su se uslovi da predsednik predloži mandatara i to će se desiti u narednom periodu. Mandatar će zatim obaviti konsultacije sa potencionalnim članovima Vlade. Zatim će predsednik i mandatar na Predsedništvu stranke razgovarati o tome  ko bi mogao da predstavlja našu politiku u nivom kabinetu. Na glasanju za predsednika Skupštine pokazalo se da imamo većinu koja može da bude i 160 poslanika, što znači da imamo komotnu većinu da se vlada formira. Kada bude imenovan mandatar, znaće se sa kim će još naša stranka ući u koaliciju. Mi smo pokazali da smo državotvorna stranka i da vodimo računa o državnim interesima kao i da nam je važniji interes države od našeg stranačkog interesa - ističe Vesić.

Vesić je još jednom naglasio da buduću vladu čekaju ozbiljni zadatci, kao što je energetsko obezbedjivanje zemlje, ekonomsko i najvažnije da obezbedi mir.

- Sasvim sigurno smo obezbedjeniji nego druge zemlje u okruženju. Predsednik Vučić je obezbedio nove skladišne kapaciteta gasa u Madjarskoj, rekonstruisano je i skladište gasa u Banatskom Dvoru. Ne znam šta bi bilo sada da na vreme nismo izgradili Balkanski tok za koji su nas mnogi kritokovali.
Mi na žalost ne možemo u potpunosti da se zaštitimo od inflacije i problema koji nam dolaze iz Evrope, ali smo se na vreme pobrinuli da prodjemo sa što manje posledica i da zaštitimo životni standard gradjana i gradjanki - rekao je Vesić.

Komentarišući pritiske sa kojima će se susretati nova vlada, Vesić kaže:

- Pored problema sa Kosovom i Metohijom nova vlada će se suočavati i sa pritiscima oko rata u Ukrajini. Naša zemlja je zauzela principijalni stav u kome osudjujemo agresiju Rusije na Ukrajinu, jer i mi smo zemlja koja je doživela istu sudbinu kada smo bili pod agresijom NATO-a, ali isto tako smo izneli stav gde smatramo da sankcije nisu delotvorno sredstvo medjunarodne politike i da ne mogu da reše problem. Sankcije uvek i samo pogadjaju obične gradjane - zaključio je Vesić.

I dodao da je zaista važno da nova vlada bude spremna da reaguje na dnevne izazove, da je čine ljudi koji su iskusni, koji ne beže od problema već ih rešavaju.