04.08.2022.

10:57

Foto: Beta

Vesti

KUBA JE VERAN PARTNER SRBIJI! Selaković na inauguraciji novog predsednika Kolumbije: Ove godine obeležavamo 120 godina diplomatskih odnosa naših zemalja

Ministar će prethodno posetiti Kubu, a nakon posete povodom inauguracije u Kolumbiji delegacija Ministarstva spoljnih poslova boraviće u poseti Kostariki i na kraju u poseti Venecueli, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

On će se u okviru višednevne zvanične posete regionu Latinske Amerike koja je započela danas sastati sa ministrima spoljnih poslova i najvišim zvaničnicima Kube, Kolumbije, Kostarike i Venecuele.

Kuba tradicionalni prijatelj

Selaković je u Havani rekao da je Kuba tradicionalni prijatelj izuzetno lojalan i veran partner Srbije u međunarodnim organizacijama i forumima, država koja nam pruža čvrstu podršku po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i čija se reč u svetskim okvirima, ali i u ovom delu sveta, ozbiljno ceni i znači.

- Ovo je godina u kojoj obeležavamo 120. godišnjicu diplomatskih odnosa Srbije i Kube, kao sećanje na vreme kada je naš kralj Aleksandar Obrenović čestitao prvoizabranom predsedniku Kube na njegovom izboru. Ovde smo zato što smo opredeljeni da i ubuduće gradimo svoje odnose sa Kubom i da ih jačamo na svaki mogući način. Uveren sam da u tome možemo da uspemo - rekao je Selaković, navodi se u saopštenju.

Prema rečima ministra, države Centralne i Južne Amerike koje će posetiti imaju različite stavove po pitanjima koja su za nas od najvećeg nacionalnog i državnog značaja, i dodao da činjenica da su tu pristuni i spremni da razgovaraju, ako i biti u prilici da se sretnu sa gotovo svim predsednicima pomenutih država, i u samoj Kolumbiji sa više od 10 predsednika država, vlada kao i ministara spoljnih poslova ovog kraja sveta, što se kako kaže ne dešava toliko često, je dovoljna da ukaže na značaj i aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova u tom delu sveta.

- Srbija dolazi ovoga puta ne da traži nešto, već i da razgovara o tome kako može da unapredi i svoju ekonomsko-trgovinsku razmenu, ali i saradnju u svim drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, sport, kultura, omladina, savremene tehnologije i sve ono u čemu danas Srbija ozbiljno, iz godine u godinu, sve više i više prednjači - rekao je ministar Selaković.