12.08.2022.

22:00

Foto: printscreen

Vesti

OD OVOG DATUMA SLEDI NAM PAKLENA JESEN, ALI... Vučić o nezapamćenoj krizi i o formiranju Vlade! OTKRIO IMENA DVA KANDIDATA ZA PREMIJERA SRBIJE!

Jedna od prvih tema bila je zašto se zamerio Hrvatima.

- Moja starija deca, koliko ih poznajem, mislim da neće ići u Hrvatsku na more. Za Vukana se nadam da će razmišljati drugačije. Ne shvatam šta sam loše uradio time što sam samo tražio da odem u Jasenovac i položim cvet. Oni su mi rekli: "Ej, pa nije ti to odlazak na letovanje". One kuće u Čipuljićima spaljene koje ste videli, tu je bila i kafana Vučića i prodavnica i ja sam tu mnogo vremena provodio kao mali i voleo sam tamo da idem. Oni su birali ugledne porodice. Spalili su i crkvu. Čuvao sam se da ne budem previše emotivan i da ne reagujem tako, već kao predsednik. Nikada u životu neću otići na more u Hrvatsku - rekao je Vučić  i dodao:

Ja sam se šokirao što mi nemamo Ulicu jasenovačkih žrtava. Niko nije smeo film da snima, osim Gage Antonijevića. Njima u Hrvatskoj su heroji oni koji su ubijali decu na Petrovačkoj cesti. Svaka čast za to herojstvo, strašni su heroji.

Važna vest za građane Srbije

- Što se vojske tiče, izvanredna vest za vojna lica i vojnicima po ugovoru. Od prvog januara između 12 i 13 odsto povećanje plata za ceo javni sektor, a za vojsku ćemo ići na 25 odsto. Oni koji danas imaju 65 hiljada, imaće 75 hiljada dinara. Očekujemo da će to biti strašan bum za našu vojsku. Ja sam za vraćanje obaveznog vojnog roka. Mislim da treba da bude kratak vojni rok, ja sam služio godinu dana, mislim da ne treba da bude toliko, ali videćemo. Da li će biti tri meseca ili 100 dana, videćemo. Penzije će biti između 19,3 i 20,2 odsto, kao što smo već najavili - rekao je predsednik.

Informer

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Saučešće

- Želim da izrazim saučešće i gospodinu Abazoviću i Đukanoviću, za razliku od njih. Ja želim da izrazim saučešće narodu Crne Gore zbog nezapamćenog zločina koji se desio na Cetinju - rekao je Vučić.

O tablicama i uvođenju "kosovskih" ličnih karata

- Ja idem dva tri puta godišnje na KiM i meni to nije problem, ali da Srbima koji svaki dan idu tamo-vamo uvodite papire, e pa to ne može. Amerikanci se ponašaju neodgovorno, Kosovo je njihovo čedo i to nije ništa čudno. Oni misle da Srbi nemaju ništa na KiM. Znamo imena između šest i deset lica za koje misle da su nosioci otpora i koje planiraju da likvidiraju. Naravno, oni i to pravdaju kriminalom. I nije im jasno kako mi to sve znamo. Srbin da se sa kamenom slika, on je kriminalac, terorista i ne znam šta još. On po rezoluciji 12 44 živi na teritoriji svoje zemlje, Srbije, ali džaba. Oni će nastaviti sa svojim akcijama i neće se umiriti dok ne završe Sever Kosova. Rekao sam im, na silu možete sve, već ste pola uradili, nastavite. Ali nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda. Ja da vređam ovog mučenog Kurtija koji od fabrika ima Auto var, stvarno neću. Smeju se našim traktorima, kad god dođe vreme "Oluje", prete nam da ćemo opet na traktorima da bežimo. Traktori su samo dokaz koliko su običnog srpskog seljaka i čoveka sklanjali sa njegove zemlje. Ne tuđe, njegove na kojoj je živeo. 

Šta smo dobili od odlaganja do 1. septembra, ne mogu da vam kažem. Važno je da odložite nesreću i tragediju, bar jedan dan. Videćemo. Bitno je da očuvamo mir i da nam se narod ne vraća u kolonama.

Čeka nas paklena jesen

- Od 15. septembra nam sledi užas i paklena jesen u svetu. Cena struje, fjučersi raste kao luda. Gas je ponovo skočio. Ne razumete, to nije normalno. To su cene koje su po sedam i osam puta veće od normalnih cena. Nemačka je donela odluku da temperatura ni u jednom stanu ne može da bude viša od 19 stepeni. Mi moramo da gledamo Nemačku, oni su ozbiljna zemlja. Mi za sada nemamo problem sa gasom. Sa strujom imamo, ali ako obezbedimo da nam višak gasa proizvodi električnu energiju, onda smo na konju. Pravimo sve te matematike i gimnastike da obezbedimo sve. 

Poljoprivrednici delimično u pravu

- Poljoprivrednici su delimično u pravu, to su većinom pošteni ljudi. Jeste li videli nove fergusone u Novom Sadu, subvencionisane? I meni je to drago. Oni se žale na cenu đubriva, znate od čega zavisi, pa od cene gasa. Ja sam doneo izveštaj iz NIS-a, znate šta ovde piše? Da je oko 70 odsto kupljenog goriva švercovano. Dakle dođu poljoprivrednici, kupuju po povoljnijim, nižim cenama, a potom to gorivo završi na crnom tržištu. Ne radi to pošten narod. To rade šverceri. Hoću da im kažem, volite svoju državu, nemam kvadratni metar peškira u Hrvatskoj, nemam ga ni u Cirihu niti bilo gde. Ljudi, ne mora svaki protest da bude da mi moramo da popustimo. Ne mogu da podnesem više. Niko neće da plaća porez i da izdaje fiskalne račune. Ja ovo nisam morao da kažem, videćete koliko je ljudi ove godine išlo na more, nikad više. Pa nemoguće da idu, a da ne žive bolje. Taj protest će se završiti, delimično će biti zadovoljni, delimično nezadovoljni. Ovo što im je sada već ponuđeno, nama ode 30 miliona evra iz kase. 

Kandidati za premijera Srbije

- Moguće da će jedan kandidat biti predložen od koalicionih partnera, a iz naše stranke, moguće da će biti još neki, ali biće Miloš Vučević i Ana Brnabić. Zadovoljan sam Aninim radom, ali to ne zavisi samo od mene. Što se ministara tiče, ne znam imena zaista, ali voleo bih da vidim toga iz stranih ambasada ko bi smeo da mi kaže da neko treba ili ne treba da bude ministar.

Vređanje Ane Brnabić

- Episkop Nikanor je izvređao sebe i unizio našu crkvu mnogo više nego što je to ikada učinila Ana Brnabić ili bilo ko drugi. Da vi kažete da je brat Ane Brnabić pravio dete Ani Brnabić. Zar vas nije bar malo sramota? Da kažete da joj je deda bio ustaša. Da, jedan od četvoro deda i baba je bio Hrvat, nije bio ustaša, bio je Hrvat. Šta je tu problem? Što se tiče gej parade ili pederbala što neki kažu, nikada nisam učestvovao i podržavao tako nešto, da li će biti toga ove godine kod nas, videćemo, zavisi od procena bezbednosne situacije. Ali da li će neko da šeta, šta vam to smeta? Idite taj dan na izlet na Avalu.

O košarci i reprezentaciji

- Ja Svetislavu Pešiću želim svu sreću. Da osvoje Evropsko prvenstvo, ali biće jako teško. Slovenci imaju Dončića. Mi imamo Nikolu velikog, Vasu Micića, iz Zvezde Nedović i Dobrić, iz Partizana Avramović... Jako dobri momci. Ja na fakultetu imam sve dobre ocene, ali nisam imao vremena, nisam polagao ispite. Ja moram da kažem: Teodosić je legenda i Pešić je legenda. To je moj odnos. Što se tiče fudbala, mislim da možemo čak i u polufinale, verovali ili ne. Ne razumem se toliko u fudbal kao u košarku, ali se razumem malo u psihologiju. Pozvao me je emir katarski u posetu, važno je da se sa njim sastanem, ne bih da budem maler, ali možda sa njim odem i pogledam jednu utakmicu.