15.08.2022.

19:10

Foto:

Vesti

FAJNENŠEL TAJMS OTKRIVA, KURTI TRAŽI POMOĆ ZAPADA DA SRBIJA PRIZNA NEZAVISNOST LAŽNE DRŽAVE! Da li su Englezi ukapirali šta je suština...

- Potrebna nam je pomoć naših saveznika i partnera - Velike Britanije, SAD, Nemačke, Francuske, Italije i drugih - da nam pomognu oko nepriznavanja - rekao je Kurti.

Kurti je rekao da svaka rezolucija mora biti usredsređena na međusobno priznavanje. „To neće biti jedina stavka. . . već centralni deo", rekao je on uoči predstojećeg susreta.

Srbiju je ponovo optužio za nacionalizam.

- Evo, mislim da je problem sa Beogradom to što oni jednostavno nastavljaju sa starim snovima, koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za srpski narod - rekao je Kurti koji se, kako kaže, zalaže da Albanci u centralnoj Srbiji imaju ista prava kao Srbi na Kosovu.

Govoreći o sukobima u Ukrajini, Kurti je ponovio da Srbija ima bliske veze sa Moskvom i u prilog tome je naveo da se energetski sektor Srbije, kako kaže, u velikoj meri oslanja na ruske resurse i izložen je većinskom ruskom vlasništvu nad kompanijama.

Otuda, piše FT, Kurti kaže da postoji jasan rizik od uplitanja Rusije u odnose Srbije i Kosova, što, kako tvrdi, povećava šanse za sukob.

- Zabrinuti smo, ali se ne plašimo. Kako će se situacija razvijati zavisiće mnogo od stava i pritiska zapadnih demokratija na Beograd - rekao je, između ostalog, Kurti.

Fajnenšel Tajms je u istom tekstu preneo i pisani odgovor direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji je rekao da Beograd vodi „nezavisnu nacionalnu i bezbednosnu politiku, sarađujući na uravnotežen način i sa istokom i sa zapadom".

Krajnji cilj Beograda je članstvo u EU, rekao je on, ali je dodao da Kosovo i Kurti guraju agendu pod „izgovorom" rata u Ukrajini, prenosi Tanjug.