19.08.2022.

10:31

Foto: Beta

Vesti

Kurti traži rat!? DRAMATIČAN ZAPLET NA SUDBINSKI VAŽNIM PREGOVORIMA U BRISELU

 

Samozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti nastavio je da provocira novi rat i juče u Briselu, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima EU.

Kurti je, kako prenose evropski mediji, tokom pregovora koji su trajali više od pet sati, odbio sve kompromisne predloge i Srbije i evropskih zvaničnika. Šiptarski ekstremista u više navrata je otvoreno poručio da mu ne pada na pamet da odustane od plana da 1. septembra krene u napad na Srbe na severu pokrajine, da im otima lične karte i automobile ne bi li ih tako na silu naterao da priznaju lažnu državu Kosovo.

Informer

Napeta atmosfera

Naši izvori iz Brisela prenose da je atmosfera na sastancima bila više nego napeta i da je Kurti tome doprineo svojim upornim odbijanjem da uopšte razgovara o bilo kakvim kompromisnim rešenjima. U prilog tome svedoči i činjenica da su se predsednik Vučić i Kurti do kasno po podne sastali u dva navrata, zajedno sa predstavnicima EU, dok su između tih susreta imali odvojene razgovore sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, šefom EU diplomatije Žozepom Boreljom i američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Ako Amerika ne zaustavi Kurtija, on će izazvati veliko zlo u regionu

- Kurti je u Brisel došao da ne pregovara! Bukvalno je odbio svaki kompromisni predlog koji su uputili članove srpske delegacije, ali i predstavnici Evropske unije. U više navrata je doslovce poručio da mu ne pada na pamet da odustane od plana da posle 1. septembra Srbima na severu pokrajine otima lične karte i automobile, odnosno da ih natera da prihvate 'kosovske' isprave i registarske tablice. U nekim momentima je čak bio i nepristojan, pa je atmosfera bila više nego napeta - prenosi naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti.

Prema njegovim rečima, srpska delegacija, predvođena predsednikom Vučićem, ni u jednom trenutku nije nasela na Kurtijeve provokacije, niti se upuštala u svađu.

- Odlučeno je da se pregovori nastave i da se pokuša iznaći kompromisno rešenje. Amerikanci su krajem jula Kurtija jednim telefonskim pozivom već naterali da odloži svoj opasni plan za 1. septembar i sada opet mogu da tako reaguju i zaustave ga. U suprotnom, plašim da će da će ovaj Kurtijev suludi plan izazvati veliko zlo u regionu jer Srbi sa severa Kosova nikako neće prihvatiti prištinske ucene - upozorava naš izvor.

Informer

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka a Kurtijem, poručio je da se ipak nada kompromisu

- Težak dan je za nama, za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se uzdržavam od svih drugih komentara jer se nadam da je nekima nekim čudom moguće da dođemo do nekog kompromisnog rešenja u danima koji su pred nama. Nastaviću da se borim za mir i stabilnost. Obratiću se u narednih 48 sati. Jedva čekam da se vratim u Srbiju. Živela Srbija - rekao je Vučić.

Da se ja pitam

ŽOZEP BORELJ, ŠEF EU DIPLOMATIJE

Juče nismo postigli dogovor. Ali smo dogovorili nastavak razgovora narednih dana. Ovo nije kraj priče. Još ima vremena do 1. septembra.

Informer

Žozep Borelj

Opasna provokacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenjuje da Kurtijeve pretnje postaju ozbiljan regionalni problem.

- Ne vidim da Aljbin Kurti želi da odustane od sprovođenja svojih namera, a te namere su da protera Srbe sa Kosova. Evropska unija i Kvinta tek sada vide koliko su dopustile Kurtiju i nisam sigurna da li sada mogu da ga obuzdaju i vrate ga u okvire da sa njim može da se razgovara. Srbi na Kosovu i Metohiji uzdaju se u Kfor. Ali ukoliko dođe do toga da Kfor reaguje, to onda znači da je narušen mir i da je došlo do oružanog sukoba - upozorava Brnabićeva.

U nedelju sastanak sa Srbima sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je iz Brisela zakazao sastanak sa Srbima sa Kosovoa i Metohije, koji bi trebalo da se održi u nedelju u Palati Srbija. Na sastanak su pozvani svi predstavnici Srba sa KiM, čelnici Srpske liste, gradonačelnici, načelnici okruga, direktori bolnica...