22.08.2022.

07:00

Foto: Novosti

Vesti

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA PETROVAČKU CESTU! Hrvati i dalje brane ubice dece u 'Oluji'

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, na drugoj strani, i dalje negira zločine i štiti ubice dece!?!

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina. Oni se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U ovom zločinu ubijeni su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), kao i Branko Stijelja (72) i njegov sin Mirko (34). Još najmanje pedeset osoba je ranjeno i osakaćeno, a među njima je najviše bilo dece.

S druge strane, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske saopštilo je da od Srbije nije primilo zvaničnu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota.

Suđenje u odsustvu?!

Dalji korak bi trebalo da bude da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu
Savo Štrbac, direktor 'Veritasa'

'Hrvatska Vlada će iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dostojanstvo Domovinskog rata', piše u saopštenju.

Komentarišući ove navode, direktor 'Veritasa' Savo Štrbac kaže da je bilo očekivano da optužnica bude potvrđena.

- Dalji korak bi trebalo da bude da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu. Verujem da će takva odluka ubrzo biti doneta - zaključuje Štrbac.