22.08.2022.

13:55

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vesti

Petković razgovarao sa Hilom: Međunarodni faktori da shvate ozbiljnost situacije!


- Zato je od suštinskog značaja da svi relevantni međunarodni faktori shvate ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo i razumeju da jednostrane akcije Prištine po navedenim pitanjima mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na KiM - naglasio je Petković u razgovoru sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je Hila detaljno informisao o razgovorima Beograda i Prištine koji su održani u četvrtak u Briselu i nastojanjima Beograda da se kroz dijalog smire tenzije i pronađe održivo rešenje na terenu.

Petković je istakao da je Beograd i ovog puta pokazao da želi nastavak dijaloga i uspostavljanje normalizacije odnosa sa Prištinom što bi, dodao je, bio preduslov mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana.

Informer

Naglasio je da je delegacija Beograda pokazala maksimalnu odgovornost i sve vreme insistirala na očuvanju mira i bezbednosti građana u pokrajini i da je u tom svetlu ponudila kompromisna rešenja koja je, dodao je, prištinska delegacija odbila.

Petković je rekao da je Priština u Brisel došla sa idejom o nekakvom generalnom sporazumu u šest tačaka, sa posebnim insistiranjem na međusobnom priznanju, plaćanju navodne odštete od strane Beograda i ponovnom preispitivanju svih prethodno dogovorenih sporazuma.

To, upozorio je, jasno pokazuje da prištinski političari imaju samo dva cilja - ukidanje države Srbije na teritoriji KiM i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

Informer

Petković je naglasio da bi formiranje Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a što prištinska strana odbija da ispuni više od devet godina, bio neophodan korak u dobrom smeru i ključ za rešavanje mnogih problema u pokrajini.

Poručio je da će Srbija nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na KiM i da ga sačuva od pogroma i progona.

Petković je zahvalio američkom ambasadoru na razumevanju za položaj srpskog naroda u pokrajini, ali i na prepoznavanju da je srpska delegacija na razgovore u Briselu došla spremna da pregovora, da dođe do kompromisa i pronađe put napred.