25.08.2022.

12:05

Foto: Tanjug

Vesti

VUČIĆ JE ZASLUŽAN ZA SVE! Vesić: Po prvi put od 2012. godine Srbija nema status "lošeg momka"

- Današnja poseta je nastavak dijaloga i ja verujem da ćemo kroz ovu posetu i razgovor koji ćemo voditi u narodnom periodu doći do prihvatljivog rešenja i da nećemo imati sukob 1. septembra. Kao što smo mogli da čujemo od predsednika medjunarodne zajednice, kao i od abasadora Kristofera Hill-a,na kraju i od Gabrijela Escobara, srpska delegacija na čelu sa Aleksandrom Vučićem se ponašala veoma konstruktivno na pregovorima. Mi smo na pregovore došli u dobroj veri, nudeći rešenja kako bi se izbegli sukobi i svi medjunarodni posrednici konstatuju da strana koja nije želela dogovor jeste Albanska strana, odnosno da je Kurti odbijao svaki dogovor. To je nešto sa čime se mi suočavamo svaki put na pregovorima, oni ne žele da razgovaraju imaju samo jedan zahtev a to je da priznamo samoproglašenu nesavisnost Kosova i Metohije. To je upravo razlog zašto ja nisam optimista kada su u pitanju bilo kakvi pregovori sa Kurtijem. Imate dva različita interesa, sa jedne strane politiku Aleksandra Vučića, koji se zalaže za “Otvoren Balkan”, što je politika balkanskih integracija. U toj integraciji je i mesto i našem delu teritorije KiM, koji nije faktički pod našoj vlasti po Rezoluciji 12/44, kao što je mesto i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini - rekao je Vesić.

I dodao da “Otvoreni Balkana”, pokazuje da Srbi i Albanci mogu da rade, žive i saradju zajedno.
Dok Kurti ne želi saradnju već svom narodu nudi rat, jer nema šta drugo da im ponudi ni bolji životni standard, ni radna mesta, ni plate niti energetsku sigurnost.

- Kada govorimo o normalizaciji, mi govorimo o tome da se normalizuje život, da živimo zajedno jedni pored drugih. Dok kroz “Otvoreni Balkan”, možemo da rešavamo i komplikovana politička pitanja, to je put kako se rešavaju problemi. Moram da naglasim da smo mi po prvi put uspeli da pridobijemo i one članice medjunarodne zajednice koje su priznale tu samoproglašenu državu Kosovo, po prvi put pitanje KiM je vraćeno na sto velikih svetskih sila i po prvi put svi razumeju da treba uvažiti i mišljenje Srbije. To je velika pobeda srpske politike koju vodi Aleksandar Vučić - istakao je Vesić.

I dodao da dokle god je Kurti na vlasti, možemo da očekujemo stalne probleme, ali kako je Kurti sve izolovaniji u svetu i ne nailazi na odobravanje svojih postupaka, to je velika pobeda Srbije, što nije bio slučaj 2012.godine kada smo mi bili “loši moci”, i to je ponavljam velika pobeda Aleksandra Vučića.