27.08.2022.

10:00

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vesti

(FOTO/VIDEO) NA VREME SMO KUPILI REZERVE GASA, INAČE BI BIO BANKROT! Vučić o onome što nas čeka na zimu - imao je odlične vesti za građane!

- Imamo dve važne teme danas. Doneo sam odluku o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije. Pre nego što saopštim odluku da obrazložim da mi je teško bilo da odlučim. Nismo želeli da se izjašnjavamo o tome, seli smo i razgovarali smo. Odluka je da je predlog kandidata za mandatara Ana Brnabić. Neće biti predsednica Vlade još 4 godine, pošto ćemo nešto da menjamo. Bitno mi je da ostane na mestu predsednice Vlade. Imam mnogo poverenja u nju. Miloš Vučević će imati veoma bitno mesto u novoj Vladi, kao i Siniša Mali, ali i koalicioni partneri Ivica Dačić. Biće dosta promena u Vladi Srbije. Kao što je to bilo i do sada - rekao je predsednik Vučić na samom početku obraćanja.

Informer

Predsednik je objasnio da nekima smeta Anin izbor, ali da se on ne obazire na čaršijske priče.

- Ana je pokazala izuzetnu marljivost. Ona je kulturna, marljiva i pre svega lojalna Srbiji. Znam da nekima to smeta, ali to se uvek dešava. Na njoj je težak posao sada da sastavi sa svima drugima Vladu. Predstoji nam težak period.

Pametnim radom sprečen bankrot

Aleksandar Vučić je govorio i o tome kako je pametnim radom sprečen bankrot u Srbiji.

- Hoću da vam pokažem kako pametno radimo. Mi smo zajedno sa ministarstvom finansija kupili veliku količinu gasa koji smo stavili u Mađarsku. Srećom kupili smo po starim cenama u to vreme, a zamislite da treba danas da kupujemo po ovoj povećanoj ceni. To bi nas koštalo 4.8 milijardi evra. To znači da bismo bili u bankrotu. Srećom, pa smo mi uradili nešto drugačije jer smo znali, samo nismo pogodili da će biti ovakva cena u avgustu, ali od maja smo mi krenuli to da nabavljamo - objasnio je predsednik.

Cena struje i dodatni popust za građane

Situacija na zimu će biti teška, ali država je spremila popust za građane.

- Da pređem sada na zimske mesece, mi trošimo više nego što proizvedemo gigavat sati. Nama fali nekih 20 gigavat sti. Dakle, uvek smo uvozili, te priče da nismo padaju u vodu. Dan kada nam fali tih 20 gigavat sati, mi moramo da kupimo. Dakle sat je do skora bio 100 evra. Cena je danas u Frnacuskoj 1.000 evra, a u Srbiji 700.  Što je najgore nema kiše, kao u inat. Oni koji uštede struju od oktobra do januara u odnosu na period od prošle godine, dobiće doatni popust. Dakle, drastično manje će im biti računi - rekao je Vučić.

Informer

O Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije pričao je i o aktuelnoj situaciji na KiM

- Pred nama su važni dani i imamo veliku sesiju Otvorenog Balkana. Biće to fantastična manifestacija i promocija Otvorenog Balkana, našeg zajedništva. U skladu sa svim tim mi nikada nismo bežali od toga šta znači otvorenost prema ljudima. Naši razgovori sa Albancima sa Kosova su bili vrlo neuspešni, izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ne slažemo ni u čemu. Naša poruka je da nema ništa o međusobnom priznanju, ja sam to njima rekao u Briselu. Ne trošite pare za smeštaj ili za karte ne gubite vreme za razgovore sa mnom. Mi smo uvek spremni za kompromisno rešenje, ali do toga nismo došli. Kurti je ubeđen da će oni svojom propagandom uspeti narod da ubedi da odustane od svoje države Srbije, neće nikada.

Informer

Nema gej parade

Evroprajd koji je  bio zakazan za septembar u Beogradu neće biti održan.

- Poslednja stvar koju sam danas hteo da vam kažem, biće otkazana Parada ponosa zakazana za septembar mesec. Ne možemo u ovom trenutku kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu koja neće prestati do okotbra. Mi nemamo kud.

Hrvatski mediji i napadi

Predsednik Vučić je govorio i o napadima hrvatskih medija koji su sve učestaliji.

- Neretko oni puštaj tekstove "Ludi Vučić sa  onom lezbejkom, a država.." hajde sada da vidimo tu državu. Pa nekada smo mnogo kaskali za njima, a sada? Možete misliti da smo mi pametni a ne ludaci kakvu bi tek onda razliku napravili, a? Šta me briga za sve drugo, rezultat je pozitivan za nas, tako da oni neka vode svoju brigu, mi ćemo našu. Inače, mi se radujemo, pošto oni pričaju kako im sve cveta, valjda će i dati nama nešto? Ali hajde da sačekamo zimu... Pa da vidimo.