29.08.2022.

08:01

Foto: Tanjug/Ministarstvo Odbrane

Vesti

Dogovor koji čuva Srbiju na Kosovu! IZBEGNUTI SUKOBI NA KOSOVU I METOHIJI, BAR ZASAD...

Srbi sa Kosova i Metohije i posle 1. septembra moći će neometano da koriste svoje lične karte i da se slobodno kreću sa njima preko administrativnih prelaza, dok će Albanci sa Kosova putovati sa svojim ličnim kartama izdatim u Prištini. Istovremeno, na svim administrativnim prelazima između centralne Srbije i pokrajine biće istaknuta obaveštenja u kojima se naglašava da Srbija ne priznaje lažnu državu Kosovo i da ne odustaje od Rezolucije UN 1244.

Ovaj dogovor koji čuva mir u regionu postignut je posle mukotrpnih pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima EU i SAD. U međuvremenu su, međutim, stigle nove pretnje od takozvanog premijera Aljbina Kurtija, koji poručuje da od oktobra na KiM više neće biti vozila sa srpskim tablicama!?!

Evropsko rešenje

Dogovor o dokumentima između Beograda i Prištine postignut je u subotu u kasnim večernjim satima, a tu vest je saopštio Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije.

- Uz posredovanje EU, Srbija je pristala da ukloni dokumente za ulazak i izlazak za one sa 'kosovskim ličnim kartama', a 'Kosovo' se obavezalo da ne uvodi dokumente za ulazak i izlazak za one sa srpskim ličnim kartama. Veoma sam srećan što smo pronašli evropsko rešenje. Zahvaljujem se svima, a posebno predsedniku Vučiću, koji je pokazao veliku odgovornost i ozbiljno liderstvo... - rekao je Borelj.

Srpske lične karte

Veoma je važno da smo se izborili da dokumenti Republike Srbije važe na KiM, a posebno dokumenti Srba sa KiM

Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je Srbija uspela da u pregovorima sa Prištinom izvuče 'najbolje i najviše moguće'.

- Mi smo se borili da nešto ispravimo i mislim da smo uspeli. Ne možemo se zalagati za 'Otvoreni Balkan' a zatvarati granice... Mislim da je ovo što je postignuto dobro za nas. Mi smo i do sada priznavali njihove dokumente, ali smo im izdavali poseban papir, a sada će na administrativnim prelazima biti okačen 'disklejmer' da to što administrativnu liniju prelaze sa 'kosovskim' dokumentima nije nikakvo priznanje lažne države Kosovo. Veoma je važno da smo se izborili da dokumenti Republike Srbije važe na KiM, posebno je to važno za Srbe sa KiM - rekao je Vučić.

Obaveštenje, ili 'disklejmer', o kojem je govorio predsednik Vučić, a koje će biti postavljeno na administrativnim prelazima sa KiM, već je napravljeno. Informer ga je juče prvi objavio na svom portalu.

Informer

'Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244', piše na ovoj tabli veličine tri metra sa dva metra koja će stajati na svim administrativnim prelazima.

Vest o dogovoru Beograda i Prištine prenele su sve svetske agencije i mediji, a dogovor su pozdravile ambasade zemalja EU, kao i američki Stejt department.

Nove pretnje

Međutim, iz Prištine su odmah stigle nove pretnje! Takozvani premijer Aljbin Kurti rekao je da se nada da do oktobra na 'Kosovu' neće biti vozila sa nevažećim tablicama, odnosno srpskih tablica sa početnim slovima gradova na KiM.

- Dali smo srpskim građanima dva meseca da preregistruju vozila na Republiku Kosovo. Nadam se da do oktobra nećemo videti vozila sa nevažećim tablicama na Kosovu - rekao je Kurti za BBC.
Komentarišući najavu nove krize na KiM, predsednik Vučić kaže da to pokazuje da Kurti i dalje želi sukobe.

- Oni nemaju dokumente na osnovu kojih to mogu da urade, ali plašim se da nakon ovog sledi nešto drugo, treće i da nas neko sve gura u krvave sukobe - rekao je Vučić.

Moj ugao

Petar Petković, Kancelarija za KiM

Čekaju nas razgovori i po pitanju tablica, gde je situacija dosta teža, jer Kurti odbija da prihvati KM tablice koje izdaje Republika Srbija, a Srbi sa Kosova neće odustati od njih.

Vučić odbio ambasade! Zapadni atašei neće moći u naše kasarne

Zapadni vojni atašei, diplomatski predstavnici NATO armija zatražili su da obiđu kasarne Vojske Srbije u Raškoj i Novom Pazaru, sve pod izgovorom 'krize na KiM', a predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić taj njihov zahtev je odbio.

- U naše garnizone i kasarne može da se uđe samo uz dozvolu vrhovnog komandanta, a ja sam kao prvi čovek naših oružanih snaga odbio tu mogućnost. Nemaju šta strani vojni atašei da rade u našim garnizonima i da gledaju šta ima u našim kasarnama, to nije njihov posao! - rekao je predsednik Vučić i poručio da će strani atašei moći da vide naoružanje i opremu Vojske Srbije kada se bude organizovala neka nova vojna parada.

- Ako budu insistirali, možda im i organizujemo neki slet... Ali svi moraju da shvate i dobro razumeju da je Srbija nezavisna, samostalna, vojno neutralna država, koja se stara o svojoj vojsci i nije joj potreban niko sa strane, ma ko to bio, da vrši uvid u njene borbene sisteme i jedinice - rekao je Vučić juče na Povlenu, gde je prisustvovao združenoj taktičkoj vežbi Vojske Srbije i Žandarmerije.

Informer

Aleksandar Vučić

Predsednik se tom prilikom osvrnuo i na prljavu medijsku kampanju koja se svakoga dana sve žešće vodi protiv Srbije.

- Do juče su me kritikovali zato što imamo gej-paradu. Ali kada sam rekao: 'Nemojte tu paradu, imamo bezbroj prečih problema... ', onda me sad odjednom napadaju zato što nemamo paradu!?! I to rade jedni te isti ljudi... Šta god da uradite, nikada nije dobro. A da se ne daj Bože nešto desilo na Kosovu, oni bi prvi pobegli iz zemlje, nestali bi preko noći. Ja ne bih, ni moj sin, ni moj brat. A njih znam, odlično ih znam kakvi su - kazao je Vučić.