31.08.2022.

17:54

Foto: printscreen

Vesti

NIKEZIĆU, OBJASNI OVO! Objavio da Srbi plaćaju struju više nego Finci, a evo šta je istina! (Foto)

Ovaj račun cene struje u Finskoj predstavlja samo deo ukupnog obračuna za isporučenu električnu energiju, to jest obračun samo za isporučenu aktivnu energiju (tzv „Sahköenergia“). Pored ovog, za svako merno mesto u Finskoj obračunava se i trošak mrežarine, tzv „Sähkőn siirto“. Ovu uslugu u Finskoj pruža odabrani snabdevač ili druga kompanija, koja je licencirana za distribuciju električne energije. Ta dva računa u zbiru čine ukupan, uporediv trošak snabdevanja jednog mernog mesta. 

Uporedo s tim, u iskazanoj ceni u Srbiji, na koju se Nikezić ovde poziva, uključene su sve komponentne koje čine konačni račun. 

Nikezić to prećutkuje. 

Pored toga, i poređenje predmetne cene od „68,7“ evra sa računa u Finskoj za komponentu aktivne električne energije je takođe nepošteno. Pomenuta kompanija HELEN snabdevanje nudi po fiksnoj tarifi na period od 24 meseca. Cena koju Nikezić koristi je očigledno ugovorena odavno, pre nastupa trenutne energetske krize i kao takva je irelevantna za poređenje u ovom kontekstu. 

Trenutno važeće cene komopanije HELEN, za njihovu standardnu tarifu vidljive su iz priloženog računa iste te kompanije, ovoga puta za sve komponente računa: 

Kako onda zaista izgleda pravilan obračun za potrošnju 378kWh u Finskoj, po važećim tarifama pomenute kompanije HELEN sa uračunatim PDV?

Komponenta aktivne energije (tarifa: Perussähkö)

Fiksna naknada - Standing charge 3,84 EUR/mesečno 

Naknada za aktivnu električnu energiju - 10.79c/kWh 

Mrežarina (tarifa: Yleissiirto)

Fiksna naknada - Standing charge – EUR 5.5/Month 

Naknada za mrežarinu – 4.07c/Kwh

Porez – 2.79372 c/kwh

To nam u sluačju navedenih tarifa kompnaije HELEN daje ukupni trošak za isporučenih 378 kWh od EUR 76.08.

Toliko o tome.  

Informer