01.09.2022.

13:15

Foto: Tanjug

Vesti

IMAMO ČIME DA SE PONOSIMO! Vučić na Sajmu vina: Pozivam građane Srbije da dođu da probaju najbolja vina iz regiona i sveta!

15.15 Susret sa Danilom Vučićem

Predsednik je obišao i štand na kom mu je uslugu pružio njegov sin Danilo Vučić, koji je predstavio vinoteku “Wine and pleasure” u kojoj radi.

On radi u toj vinoteci. Moj sin ume i da služi i sve. Sine daj nam Barbaresko, vidite kako ume da sipa i on koliko treba. Hvala sine! Nije lako posle svega ovoga piti i barbaresko – rekao je Vučić.

Informer

14.50 Susret sa Đokovićem

Na Sajmu su se sreli sa našim teniserom Novakom Đokovićem, sa kojim su se srdačno pozdravili. Nole ja na sajmu sa ocem Srđanom i stricem Goranom.

– Da ih pobeđuješ barem još pet godina. Da ih pobeđuješ barem još pet godina. Hvala što si uvek sa državom i što dobre ideje uvek podržiš. Očekujem vas večeras na večeri u Predsedništvu, tebe, oca i strica – poručio je predsednik Đokoviću – poručio je predsednik Đokoviću.

14.05 - Obilazak sajma

Pošto su svečano otvorili manifestaciju, predsednik i gosti iz regiona krenuli su obilazak sajma, razgovarajući sa izlagačima. Vučić, zadovoljan onim što se može videti, prokomentarisao je “lepo smo ovo napravili”.

Vino ujedinjuje ljude, vino je dokaz napretka civilizacija. Ako se u nešto pomalo razumem, to je vino – kazao je predsednik. Ako se u nešto pomalo razumem, to je vino – kazao je predsednik. Vučiću je prišao čuveni pevač Nedeljko Bilkić, koji je želeo da ga pozdravi.

Vučić i gosti dobili su na poklon, kako je izlagač nazvao, “srpski armanjak”.

Informer

Predsednik se posebno osvrnuo na vina sa Hilandara.

Informer

U obilasku štandova brojnih učesnika, Vučić i gosti degustirali su vina.

14.00 - Svečano otvoren Sajam vina

U prisustvu Vučića, Rame, Kovačevskog, Abazovića, kojima se na sceni pridružio i glumac Lazar Ristovski, nazdravljajući posebnim vinom koje je napravljeno u čast Otvorenog Balkana, zvanično je otvoren Sajam vina.

 
13.25 -  Obraćanja
Obraćanje predsednika Vučića

- Dragi svi, danas je za nas veliki i poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na Sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo radili zajedno, napravili zajedno i pošto poznajem i Dritana i Anu, veći sam pivopija od njih. Imamo čime da se ponosimo, u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji od ostatka sveta. Toliko sam pnoosan i srećan što smo uspeli ovo da napravimo, iako je septembar težak za vinare. Imamo predstavnike više od 40 zemalja ovde, to za naš region nije mala stvar. Čestitam dragi prijatelji. Pozivam građane Srbije da dođu da probaju najbolja vina iz regiona i sveta. Imamo iz Slovenije fantastične vinare. Danas je Beograd svetska prestonica vina.- rekao je predsednik na početku obraćanja.

Danas je Beograd, Otvoreni Balkan, svetska prestonica vina. Danas možete da vidite koliko je Otvoreni Balkan dobra inicijativa – istakao je predsednik.

Informer

- Stotine ljudi su uložili ogroman trud, ogroman rad, energiju da ova manifestacija ovako izgleda. Nikada Sajam ovako uređen nije bio. Hoću da kažem u ime svih veliko hvala ljudima koji su se trudili, u ime Srbije, Albanije, Makedonije. Ima mnogo onih nih kojima se ideja o Otvorenom Balkanu nije dopala, ali ne možete da pobedite nešto što je dobro i prirodno. To naše zbližavanje niko ne može da zaustavi, Otvoreni Balkan nije nikome ništa doneo loše, ali našim zemljama donosi dobro. Nastavićemo da radimo još snažnije i jače.

Obraćanje Edija Rame

- Naš izbor je veoma jednostavan, kako da ostanemo na ovom mestu, na ovom prostoru a da svi budemo zajedno u istom evropskom susedstvu pokušavajući da ovo susedstvo učinimo veselijim i mirnijim ili sa druge strane da se gađamo kamenjem. Ovo je sajam na visokom evropskom nivou, jasno se pokazalo da je bolje da svi budemo zajedno, da se zbližavamo - rekao je Rama.

- Smatram da dajemo priliku našim vinarima da razmene iskustva, a ne samo da otkriju kako da šire tržišta. Ponudili smo im priliku da vinari i van regiona budu viđeni na istom mestu i u velikom broju. Ovde je veliki broj vinara iz Albanije, svake godine se za 10 odsto poveća povrešina koja je pod vinogradima. Nameravamo da sajam selimo iz godine u godinu u druge glavne gradove. Otvoreni Balkan je više od politike, to je projekat mira, projekat jedinstva u miru sa vizijom za budućnost - kazao je on.

Informer

Obraćanje Dimitra Kovačevskog

- Srećan sam što smo danas ovde, da u praksi vidimo kako funkcioniše inicijativa Otvorenog Balkana. Glavni cilj je da stimulišemo razvoj, ovo je privedna inicijativa, a ne politička, a to smo danas i potvrdili. Otvaramo nova tržišta, pravimo prostor za razmenu ideja, Otvoreni Balkan pokazuje šta znači integracija. Po prvi put jedan ovakav sajam uz podršku svojih zemalja dovodi 42 vinarije iz Severne Makedonije, imamo i više od 10 proizvođača hrane. Da li je moguće da imamo ovaj sajam samo u jednoj državi, ne. Toliki broju izlagača je moguć samo ako radimo zajedno - rekao je Kovačevski.

Dodao je i da ovo znači otvaranje novih prilika za poslovne kontakte.

- Nove mogućnosti za prihode, plasman robe, za širenje proizvodnje. Ovo je prvi sajam ovog tipa i nadam se da će da postane tradicija i da će da pruži nove mogućnosti - istakao je on.

Još 1992. – 1993. godine otišao sam na školovanje u Ameriku, svakog jutra bile su slike stradanja odavde. Rekao sam još tada da moramo sliku da promenimo, zato sam rekao da sam srećan, jer će danas svi videti sliku prijateljstva, saradnje.

Informer

13.15 - Srpska, makedonska i albanska pesma na početku

Srpski muzičari na otvaranju Sajma vina odsvirali su strofu iz “Ovo je Srbija”, “Makedonsko devojče” i albansku pesmu.

Najviše izlagača iz regiona

Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača.

Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom “master of vajn”, što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.

– Vinska vizija Otvoreni Balkan će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana – zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručuju organizatori.

Sajmu prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić i premijer Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Dimitri Kovačevski i Dritan Abazović.