03.09.2022.

07:00

Foto: tanjug

Vesti

I MAĐARI U OTVORENOM BALKANU?! Regionalna inicijativa mogla bi sve da PROMENI NABOLJE!

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto poručio je da je i ta zemlja, pored Crne Gore i BiH, spremna da se pridruži inicijativi 'Otvoreni Balkan'!

Informer

 

Sijarto je ove dobre vesti saopštio u Beogradu na samitu 'Otvorenog Balkana'. Prema njegovim rečima, Mađarska je veoma raspoložena za saradnju u energetici, na tržištu hrane i za zajedničke investicije. On je posebno naglasio da Budimpešta podržava ovu inicijativu jer su sve zemlje 'Otvorenog Balkana' napravile velike korake za integraciju u Evropsku uniju.

Informer

 
Veliki pomak

Mađarski šef diplomatije naglasio je i da bi države Zapadnog Balkana odavno bile deo EU da o tome odlučuje samo Mađarska.

- Mađarska je spremna da se pridruži saradnji zemalja 'Otvorenog Balkana', bilo da je reč o integrisanim energetskim tržištima, bilo da je reč o gasu, struji i razmeni energije, obezbeđivanju bezbednosti hrane i privlačenju investicija u regionu...

Radimo sve

Zaključili smo da moramo da uradimo što možemo, ono što zavisi od nas, da se povežemo i da uklonimo prepreke koje stoje na putu ekonomske saradnje - Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Zemlje 'Otvorenog Balkana' napravile su važne korake za integraciju u EU i sada je konačno trenutak da Brisel deluje. Dolazimo u sramotnu situaciju da je Brisel uvek dva ili tri koraka iza. Ako bi Mađarska odlučivala, Zapadni Balkan bi već bio primljen u EU! - rekao je Sijarto.

Samitu 'Otvorenog Balkana', koji je u četvrtak održan u Palati 'Srbija', predsedavali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski. Osim njih i ministra Sijarta, samitu su prisustvovali i premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji su takođe najavili da bi Podgorica i Sarajevo mogli da se pridruže inicijativi. Na samitu je učestvovao i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu. Na ovom skupu su, inače, potpisani brojni sporazumi iz oblasti poljoprivrede, kulture, energetike i saradnje u vanrednim situacijama.

Informer

 

Predsednik Vučić je rekao da od uspeha 'Otvorenog Balkana' zavisi koliko će biti čvrsti mir i stabilnost u regionu.

Za mir i progres

Sve smo probali u svojoj istoriji, svađe i konflikte, samo nismo probali da sarađujemo. Vreme je da izaberemo mir i progres-Dritan Abazovbić premijer Crnee Gore

- Za sve zemlje učesnice inicijative 'Otvoreni Balkan' mir i stabilnost su od ključnog značaja, bez obzira na to što nemamo ista mišljenja o svim političkim pitanjima. Molim EU da ima više razumevanja za naš region. Sve zemlje na Balkanu koje učestvuju na samitu nalaze na evropskom putu i posvećene su tome. Zaključili smo da moramo da uradimo ono što možemo, ono što zavisi od nas, da se međusobno povežemo i da uklonimo prepreke koje stoje na putu ekonomske saradnje - istakao je Vučić.

Zvaćemo i zemlje EU

Albanski premijer Edi Rama ocenio je da 'Otvoreni Balkan' treba da okuplja i zemlje koje su u bliskom susedstvu našeg regiona.

- Nastavićemo da idemo napred i da poželimo dobrodošlicu svakome ko želi da se priključi. Pozvali smo Grčku, Tursku, Italiju, Mađarsku... Sve ove zemlje se suočavaju s energetskom neizvesnošću, a Albanija ima hidroelektrane čiji potencijal mogu koristiti i potpisnice 'Otvorenog Balkana' - poručio je Rama.

Informer

 
Čavušoglu ministar inostranih poslova Turske : Most između Balkana i EU

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da inicijativa 'Otvoreni Balkan' obezbeđuje budućnost svih zemalja.
- Rat u Evropi je alarm za sve nas. Sada vidimo koliko smo ranjivi po pitanju energetike. Ne postoji recept za rešenje krize osim solidarnosti. Mi u Turskoj radimo sve što možemo da pomognemo susedima na Balkanu da obezbede potrebne količine gasa - rekao je Čavušoglu.

Tegeltija Veće ministara BiH: Ekonomske slobode koja važe u EU

Potrebno je da BiH pristupi inicijativi 'Otvoreni Balkan'. Došao sam u Beograd u ime poslovne zajednice kojoj su potrebni jedinstvo, prostor i ekonomske slobode koje važe i u EU.

Kovačevski premijer Severne Makedonije: Zajedno kroz iskušenja

Sledeća zima biće duga i možda najteža od Drugog svetskog rata. Bolje je da sve to preživimo zajedno nego podeljeni. To i jeste suština 'Otvorenog Balkana'.