03.09.2022.

15:22

Foto: Printskrin Tanjug

Vesti

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PAHOROM: Različito gledamo na statusno pitanje Prištine, ključno pitanje veza između energetske situacije i ostalih problema u regionu

- Različito gledamo na statusno pitanje Prištine. Uvek gledamo da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir - rekao je Vučić posle sastanka i dodao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri.

- Ono što bih rekao da je ključno pitanje, pitanje svih pitanja, je ta veza između energetske situacije i problema koji mogu da nastanu u regionu. U skladu sa tim razgovarali smo o tome kako koja zemlja i sa koliko spremnosti dočekuje predstojeću zimu, šta možemo jedni drugima da pomognemo. Ove godine ćemo preći 2 milijardi evra trgovinsku razmenu. Naši bilateralni odnosi su dobri. Naravno, različito gledamo na statusno pitanje KiM, ali uvek gledamo na koji način dodatno da podstaknemo evropsku perspektivu, ali i da obezbedimo trajni mir - rekao je predsednik Vučić.

Pahor je u svom obraćanju istakao važnost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Došao sam u predvečerje 11. Samita inicijative Brdo-Brioni da bih se sa predsednikom Vučićem savetovao oko svih važnih pitanja. Dva cilja su za ovih 11 godina bila, a i dalje su prioritetna: evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Zapadnog Balkana - kazao je Pahor.

Pitanja novinara

Na pitanje slovenačkog novinara vezano za ne uvođenje sankcija Rusiji, predsednik Vučić je rekao da Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije kao Slovenija, Francuska, Amerika...

- Kako ja da objasnim narodu da uvodimo sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Zašto onda da ne uvedemo sankcije Sloveniji? Uzeo sam primer Slovenije, koja nam je prijateljska zemlja, ali se to odnosi i na Francusku, Ameriku... Molim Vas da se nekad stavite u naše cipele i da razmislite šta je realno. Predsednik Pahor je među retkima koji nas razume - rekao je Vučić.

Tablice

Povodom pitanja slovenačkog novinara, a u vezi sa registarskim tablicama u južnoj srpskoj pokrajini, kao i sankcija, Vučić je rekao sledeće:

- Što se tiče razgovora sa Prištinom, problemi tek predstoje oko tablica, mnogo drugih problema oko formiranja ZSO, biće problema. A oko sankcija - zanimljivo mi je kako svi žele da se Srbija pridružuje sankcijama. Još nad niko nije obavestio da smo pred članstvom u EU, a ne znam da li planiraju da nas obaveste. Stavite se u našu poziciju. Kako da objasnim narodu da uvodimo sankcije protiv Rusije a ne protiv Slovenije? Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Kako to da objasnim? Molim vas da dobro razmislite šta je realno, a mi i dalje imamo velika neslaganja po pitanju statusa Kosova, a imamo nedvosmisleno pravo po pitanju međunarodnog prava, kao i rezolucija UN. 

- Imaćemo problema, ali se nadam da ćemo uz podršku, između ostalog i Boruta Pahora, da ih prevazilazimo - zaključio je Vučić.

Kurtijeve ideje

Na pitanje koliko je građana na severu KiM promenilo registarske tablice, kao i cena nafte, Vučić je odgovorio:

- Jutros u 9 sati sam dobio informaciju da je dvoje građana prihvatilo da promeni tablice, tako da im dobro ide. Očigledno svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, možda ja grešim, možda on poznaje bolje naš narod nego ja.

Energetika

- Što se tiče energetike, sve što su Nemci pokušali da smanje cene energenata, sve što može da smanji cenu energenata, za nas je spas. Mi smo, za neznalice, uvek uvozili struju. Ali ako vam dođe do toga da dnevno morate da platite 25-30 miliona evra, to je besmisleno. Moramo da razgovaramo sa narodom šta da radimo, to nije normalno. Tako da, to je ključno pitanje, i time ćemo se baviti cele sledeće nedelje, a uspeli smo da rešimo pitanje mazuta i toplana, i tamo gde su neodgovorne samouprave. 

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, saopštio je Pahorov kabinet.

Pahor i Vučić će u neformalnoj atmosferi moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama, navodi se u saopštenju.