07.09.2022.

15:12

Foto: Tanjug

Vesti

Erdogan:Jaka ekonomija potrebna za prosperitet i stabilnost

Erdogan je obraćajući se na otvaranju Biznis foruma Srbija - Turska u Beogradu kazao da će se zajedno raditi dalje da se osigura prosperitet i stabilnost u regionu i dodao da se nikada ne može reći da je dostignut dovoljan nivo saradnje kada je reč o privrednoj saradnji Srbije i Turske.

- Kroz naše zajedničke napore usredsređeni smo na postizanje konkretnijih rezultata tako što ćemo još više produbiti našu saradnju - kazao je turski predsednik.

Ističe da je privreda u Srbiji nastavila da raste i za vreme pandemije virusa korona zahvaljujući vizionarskom pristupu predsednika Aleksandra Vučića.

- Mnogi investitori sada dolaze u zemlju i smatramo da su naši ekonomski - trgovinski odnosi motor koji pokreću naše sveobuhvatne odnose na sve bolji i bolji nivo - kazao je Erdogan dodajući da će se na taj način doprineti stabilnosti u ovom regionu.

Informer

Erdogan je kazao da mu je zadovoljstvo što je u poseti Srbiji nakon tri godine i istakao da je velika delegacija turskih privrednika koja učestvuje na Poslovnom forumu, za koji se nada da će doneti nove šanse i prilike za saradnju, pokazatelj koliko je Turskoj značajna saradnja sa Srbijom.

Turski predsednik podseća da je trgovinska razmena između dve zemlje u 2021. godini bila dve milijarde dolara, a da je u prvih osam meseci 2022. godine postignuta razmena u iznosu od više od 1,5 milijarde dolara.

- U Srbiji imamo i velike investicije turskih kompanija koje stvaraju radna mesta i to se eksponencijalno razvija na svakodnevnom nivou - kazao je Erdogan i dodao da su do sada turski investitori uložili 400 miliona dolara u Srbiju, kao i da je trenutno 3.300 turskih kompanija u Srbiji, a 21 fabrika.

Zahvalio je predsedniku Vučiću na tome što je uvek podržavao turske komapnije i pomagao da se reše problemi sa kojima su se suočavale.

Izražavajući nadu da će se tako nastaviti i u budućnosti, Erdogan kaže da će i Turska nastaviti da doprinosi razvojnim inicijativama Srbije.

- Naše kompanije su ostvarile obim od 840 miliona evra sa različitim projektima u raznim delovima Srbije. Od tih projekata 48 su uzapočeti 2009. godine, naši izvođači su izvodili jako važne projekte kao što su aerodromi, putevi. Mislim da možemo i dalje da unapredimo našu saradnju u oblasti izvođenja radova u budućnosti - kazao je.

Informer



Prema njegovim rečima, potencijal za poboljšanje saradnje postoji i u oblastima zdravstva, energetike, IT sektoru.

Podsticanje sektora turizma koji je pogođen pandemijom korona virusa, kako kaže Erdogan, doprineće unapređenju privrednih odnosa.

- Brojevi u bilateralnom turizmu rastu i očekujemo da će broj turista iz Srbije u Turskoj ove godine dostići rekord i biti veći od 300.000, a predviđamo da će iz Turske 150.000 ljudi posetiti Srbiju - kazao je Erdogan i ukazao da postoje i dobre avio linije između dve zemlje.

Ističući značaj danas potpisanog sporazuma o putovanju između dve zemlje samo sa ličnim kartama, Erdogan je poručio privrednicima da će moći da putuju kao da putuju u okviru svoje zemlje.

- Preuzeli smo prve korake za nove veze između Alanje i Novog Sada - napomenuo je Erdogan.

Turski predsednik ističe da su vrata Turske otvorena za srpske privrednike i kompanije.

- Niko ne treba da sumnja da postoji sigurno i bezbedno okruženje za turske kompanije u Srbiji i da će to isto tako biti uzvraćeno u Turskoj za srpske investitore - kazao je Erdogan.