11.09.2022.

10:25

Foto: Tanjug/ Insajder Peđa Milosavljević

Vesti

ZAŠTO JE VUČIĆ POSTAO NOĆNA MORA ZA HRVATSKU? Cvet koji mu nisu dozvolili da položi u Jasenovcu za njih PREDSTAVLJA SNAŽNU SRBIJU KOJU JE SRPSKI PREDSEDNIK PODIGAO NA NOGE!

I srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nedavno je, kao i mnogi drugi posetio Jasenovac, jedino Vučić nije. Izgleda da samo predsedniku Srbije nije dozvoljeno da poseti Jasenovac! Sramnim potezom Hrvati su pokazali da žele da spreče predsednika Srbije da oda poštu žrtvama ustaških koljača, kao i da ga spreče da govori istinu o stradanju Srba u Jasenovcu.

Da li je sve ono što Hrvatima smeta zapravo sam Vučić, koji je sinonim za jaku i usprešnu Srbiju, pa ga zbog toga napadaju. Zašto im smeta Vučić, njegova porodica i napredovanje Srbije?! Možda zato što on ne letuje na hrvatskom primorju, tamo gde svi drugi letuju...

Informer

Smeta im jačanje Vojske Srbije, kupovina defanzivnog oružja. Udarali su na porodicu predsednika Vučića, čak im je smetalo što njegova deca imaju srpska imena! Pa nisu valjda mislili da predsednik Srbije treba da svojoj deci daje italijanska ili nemačka imena kao što to Hrvati rade, jer svojih izvornih nemaju. Svaki vid napretka Srbije kod njih je okidač za najbrutalnije napade i izmišljotine.

Iz svega što smo dosada čuli od hrvatskih zaničnika i pročitali u hrvatskim medijima, da se zaključiti da je Vučić jedini koji neće da im se udvara! Zato je trn u oku poglavniku Plenkoviću i njegovoj novoj NDH. Zato ih boli cvet koji Vučić želi da položi na najvećem stradalnom mestu Srba. A samo je to tražio sve vreme...

Taj jedan mali cvet koji nisu dozvolili Vučiću da položi u Jasenovcu predstavlja snagu i silu u koju se pretvara Srbija koju je naš predsednik digao sa kolena na kojima je bila! 

Dok se Hrvati raspadaju i ekonomski i politički, tražeći spas u ustaštvu, Srbija se nezadrživo razvija i uživa sve veće poštovanje u svetu!

Podsetimo, ustaški mediji su skandaloznu odluku o zabrani Vučiću da položi cvet u Jasenovcu pravdali da je Vučić hteo da izazove haos i kako je njegov potez polaganje cveća i minut ćutanja užasan. I više je nego očigledno da se plaše Jasenovačke tišine i onoga što bi posle toga mogao reći Vučić, o čemu možete čitati u ovoj vesti.

Važno je podsetiti ustaše i njihov režim na jednu važnu, ali neoborivu činjenicu, a to je da poseta Jasenovcu nije samo političko pitanje, već pre svega ljudsko.

Podsetimo, tokom Drugog svetskog rata izvršen je genocid nad srpskim stanovništvom, u kome je između 900.000 i 1.200.000 Srba ubijeno na području NDH.

Samo u Jasenovcu, prema istoričaru Vladimiru Dedijeru hrvatske ustaše pobile su između 700.000 i 1,2 miliona Srba, Jevreja i Roma.

Dodik: Stradanje Srba u Jasenovcu ne sme se zaboraviti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Jasenovcu da stradanje srpskog naroda od hrvatskog ustaškog režima u Drugom svetskom ratu nikada ne može da bude zaboravljeno, ni oprošteno.

"Srbi moraju da znaju da su u periodu od 1941. do 1945. godine, do aprila, svakim danom hiljade i hiljade Srba ubijene od hrvatskog ustaškog režima i da nikada ne smemo prestati obeležavati i sećati se tog stradanja", izjavio je za Srnu Dodik, koji je danas u manastiru Svetog Jovana Krstitelja prisustvovao liturgiji povodom centralne proslave praznika Svetih novomučenika jasenovačkih koju je služio Patrijarh srpski Porfirije.

Dodik je ukazao da je Jasenovac mesto večite tuge za Srbima pobijenim samo zato što su pripadali srpskom narodu i pravoslavnoj veri.

On je naveo da su to učinile ustaše po principu "jednu trećinu pobiti, jednu prekrstiti, jednu oterati" i da je upravo Jasenovac bio manifestacija toga "jednu trećinu pobiti".

Dodik je podsetio da su ustaše ubile 500.000 Srba za četiri godine postojanja logora Jasenovac.

Crkva je proglasila Dan Svetih novomučenika jasenovačkih i obeležava se od prošle godine, podsetio je Dodik i naveo da je obnovljena i škola u Jasenovcu gde će biti smešteni dokumenti o stradanju Srba.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Sveti arhijerejski Sabor SPC odredio je 13. septembar kao datum proslave Novomučenika jasenovačkih.