11.09.2022.

15:42

Foto: SDSS

Vesti

Porfirije služio liturgiju za stradale u Medačkom džepu

 

U Manastiru usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u kojem je patrijarh SPC služio liturgiju s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, okupio se velik broj vernika iz cele Like, koje je Porfirije pozvao da prizivaju mir Božji, koji znači "mir sa sobom i sa svima oko nas".

- Molili smo za sve nevino postradale u Metku i Lici u nesrećnim i nepotrebnim sukobima i ratu", kazao je Porfirije i ocenio kako se ne čini dovoljno da te rane zacele.

- Mi hrišćani moramo biti odgovorni za sve, bez obzira što drugi nisu i što ćemo ponekada biti pogrešno tumačeni - rekao je patrijarh dodavši da se pravoslavni vernici moraju moliti za svoje protivnike jer molitva za njih vodi ka simpatiji i ljubavi prema njima.

Informer

- Važno je da ovaj pravoslavni narod zna da su njihovi pastiri s njima, da su spremni podeliti svaku radost i nevolju i da prizivaju zajedno mir Božji u naše duše i oko nas - kazao je.

Liturgiji su prisustvovali potpredsednica vlade RH Anja Šimpraga i saborski zastupnik SDSS Boris Milošević, koji je na lokalnom groblju u Metku položio venac SNV-a civilnim žrtvama "ratnog zločina Hrvatske vojske iz septembra 1993."

- Došli smo se pokloniti civilnim žrtvama akcije Medački džep, gde je bio veliki broj žrtava i gde je utvrđeno da su počinjeni ratni zločini za koje je Mirko Norac osuđen za komandnu odgovornost - rekao je Boris Milošević.

Informer

Podsetio je kako se procenjuje da je tokom akcije stradalo od 70 do više od 80 žrtava.

- Život se nije vratio u Medak, što se vidi i po zaraslom groblju. Nadam se da će ovo okupljanje patrijarha i velikog broja ljudi biti signal da se vrate - kaže Milošević.