16.09.2022.

10:45

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vesti

(VIDEO) VUČIĆ URUČIO ORDEN VIKTORU ORBANU: Hvala na nedvosmislenoj podršci

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Predsednik Vučić uručio jr Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Informer

Obraćanje predsednika Vučića:

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam imao priliku da odlikujem premijera Mađarske Viktora Orbana. Sa velikim ponosom konstatujem da ovo odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije. Hvala predsedniku Vlade Mađarske na doprinosu i unapređenju odnosa. Zahvalni smo mađarskim prijateljima na podršci, a posebno i Vama lično, koju pružate Srbiji po svim važnim pitanjima. Budite uvereni da građani Srbije cene takve prijatelje i komšije. Odlika prijatelja je da podržavaju jedni druge, budite sigurni da će Mađarska uvek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije - rekao je Vučić.

Informer

Obraćaje Viktora Orbana:

- Čast mi je što sam danas imao priliku da preuzmem od Vas orden Repulike Srbije. Ovo shvatam kao ohrabrenje.  Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, nego zbog onog što ću dalje činiti za Srbiju i Mađarsku. Prijateljstvo nam je olakšano time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo negovati i lično prijateljstvo.

Orban o sankcijama:

- Sankcije imaju narav, prirodu, da se o njima odlučuje na takvim mestima koja su daleko od zemlje kojoj se sankcije uvode. Lako je da se kroje sankcije iz Pariza, Brisela, Madrida, mi smo bliže sankcionisanoj zemlji to jest Rusiji, ko je bliži od sankcija više i trpi. Nema ničeg iznenađujućeg ako je stav Mađarske drugačiji. Učili smo da sankcije uvode jači protiv slabijeg, ali kada pogledam energetske sankcije vidim da smo mi evropljani patuljci i uvodimo sankcije protiv džina. Po mom mišljenju, takva stvar ne može da vodi ka dobrom, loše su, bolne, mnogo koštaju i prete da će da progutaju sve uspehe koje smo postigli proteklih godina - rekao je Orban.

- Iako nisam pitan moram da kažem - Viktor je rekao da su obe zemlje u teškoj poziciji, mi smo u malo težoj. Nas niko ništa nije pitao jer nismo deo EU mi kao treća zemlja nećemo biti u mogućnosti da da uvozimo rusku naftu od novembra koja je danas za 20-25 odsto jeftinija od kirkoka i drugih nafti koji kotacijski možete da uzimate. Imali smo sveobuhvatne razgovore, sledećih meseci, do marta, su ključni. Dogovorili smo se da zajednički radimo na svemu i da akcije i saradnju ubrzamo po 100 puta, da ne gubimo vreme na procedure, čekanja, već da sve što možemo pomognemo jedni drugima tokom zime. Radićemo po tom pitanju. Hvala na skladištima gasa, dužan sam da se zahvalim. Što se sankcija tiče, mi se nismo pridružili nijednoj deklaraciji o uvođenju sankcija, naša situacija je komplikovanija i teža. Rekao sam Orbanu danas, ukazao sam na činjenicu sa čime se suočavamo, u pogledu teritorijalnog integriteta. Ukinuta je državna pomoć iz EU, ti troškovi su nenormalni. Mađarska koja je jača od nas to neće moći da izdrži. Niko ne može da dobije pare, sve košta. Pitanje je ko će kako da preživi narednih šest i po meseci. Dogovorili smo se danas kako da pomognemo jedni drugima. - kazao je Vučić.