29.09.2022.

17:47

Foto: nasagracanica.com

Vesti

OPOZICIJA IZMIŠLJA AFERU U GRAČANICI Razmena zemljišta je u interesu srpske zajednice

Ova informacija dovela je do opšte histerije u javnosti. Pojedini političari i mediji tvrde da opština daje svih 17 hekatara, a da za uzvrat dobija samo 18 ari i da je time izdat srpski nacionalni interes.


Međutim, gradonačelnica Gračanice dr Ljiljana Šubarić pojasnila je u saopštenju za javnost da je ova opština dobila 18 ari zemljišta u kategoriji putne infrastrukture, na kom postoji važan strateški lokalni put u okviru stambene zone, a da će Šoši biti dodeljen deo parcele od čija je površina 17 hektara. Dakle, ne svih 17 hekatara.


- Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Istina je da se Opština Gračanica dugoročno i strateški bori da zaštiti interes srpskog naroda u Gračanici. Nažalost, površnim i netačnim tumačenjima došlo je do uznemirenja javnosti, a istina je ostala u drugom planu - navela je gradonačelnica Ljiljana Šubarić.


Dalje se navodi da je kao kompenzacija vlasniku tog infrastrukturnog zemljišta ponuđen proporcionalni deo opštinskog zemljišta na obodu Gračanice, a nikako 17 hektara kako se to u medijima pogrešno navodi. 


- Tek kada nadležne institucije - Ministarstvo lokalne samouprave, Ministarstvo poljoprivrede, a nakon svih Ministarstvo finansija izvrše procenu vrednosti oba zemljišta, utvrdiće se koji deo od 17 hektara na obodu Gračanice će biti razmenjen, a procene stručnih službi su da to neće biti više od 1/6 pomenute parcele - kamenjara. Pomenuto zemljište, koje koje opština daje kao kompenzaciju, kategoriše se kao zemljište treće kategorije i u realnosti predstavlja kamenjar bez struje, vode ili bilo kakve prateće infrastrukture i na njemu nije moguća nikakva gradnja naselja ili drugih objekata kojima bi se menjala etnička struktura Gračanice ili okolnih naselja kako pojedinci zlonamerno tvrde. Da na ovom delu zemljišta nije moguća nikakva gradnja svedoči i važeći Opštinski Razvojni Plan 2014-2029 da na pomenutoj Opštinskoj parceli nije planiran nikakav vid gradnje, navela je ona i još jednom ponovila da opština dobija 18 ari upotrebljivog i strateški važnog infrastrukturnog zemljišta koje se koristi za put, a da daje deo neupotrebljivog zemljišta - kamenjara na kom nije moguća nikakva gradnja. 


- Iz ovoga jasno proizilazi da ni na koji način nije ugrožen javni interes građana Gračanice, već naprotiv, on je sačuvan dobijanjem strateški važnog infrastrukturnog zemljišta – puta u stambenoj zoni. Nažalost, oni kojima je politika ispred interesa građana, tako nešto niti žele niti mogu da vide i razumeju, a optužujući druge, polaze od sebe i svih zloupotreba koje su sami počinili. Opština Gračanica nastaviće da se bori i zastupa jedino interese srpskog naroda i od takve politike nikada nećemo odustati - navodi se u saopštenju gradonačelnice Gračanice dr Ljiljane Šubarić.