05.10.2022.

07:00

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vesti

ZAPAD VUČIĆU U PRAGU SPREMA SAČEKUŠU! Sastanak Evropske političke zajednice iskoristiće za OPŠTI NAPAD NA SRBIJU! EU i SAD traže da zaratimo sa Rusijom!?

Sutrašnji sastanak Evropske političke zajednice u Pragu predstavnici Evropske unije i SAD iskoristiće za novu političku ucenu Srbije!

Od predsednika države Aleksandra Vučića biće zahtevano da Beograd momentalno uvede sankcije Rusiji i tako politički zarati sa Moskvom. Na tom sastanku, na kojem bi trebalo da učestvuje 41 država, sve članice EU i zemlje koje su na putu ka EU, uključujući i Ukrajinu, Vučić bi trebalo da prođe kroz medijsko-političkog 'toplog zeca', odnosno napade zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji. Prema planu, šefa srpske države trebalo bi najviše da napadaju Ukrajinci, lideri baltičkih zemalja i Hrvati!

'Poslednja kap'

Kako prenosi naš dobro obavešteni diplomatski izvor, kao konkretan povod za novi pritisak biće iskorišćen tehnički sporazum o konsultacijama Srbije i Rusije koji su potpisali šef srpske i ruske diplomatije Nikola Selaković i Sergej Lavrov.

- Neću preterati ako kažem da je za Vučića pripremljen potpuni pakao na sastanku 6. oktobra u Pragu, na kome bi trebalo da učestvuje 41 država, sve članice EU i sve države koje su na putu ka EU, uključujući i Ukrajinu. Na tom sastanku Vučića će, prema planu, provući kroz medijsko-političkog 'toplog zeca'. Zadatak da ga najviše napadaju imaće Ukrajinci, lideri baltičkih zemalja i, naravno, Hrvatska - prenosi naš izvor.

Težak period
Pred Srbijom je verovatno najteži period, teži od onih koje smo imali devedesetih godina 20. veka
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Da je ovo izvestan scenario, indirektno potvrđuje i pisanje Radija Slobodna Evropa, koji najavljuje 'oštriju briselsku retoriku prema Beogradu'.

- Godinama je predsednik Vučić uspešno igrao dvostruku igru. Međutim, 24. februar je promenio igru i on ne može više da manevriše. Poslednji nepotrebni dogovor Selakovića i Lavrova pogoršao je situaciju, taj plan konsultacija predstavlja poslednju kap i direktan šamar Evropskoj uniji. I mi ćemo od sada ojačati našu retoriku i tražiti od Srbije da pokaže koji je njen strateški izbor. Strateški izbor Srbije je bila EU, stoga sve što tražimo jeste da to dokaže i u praksi - kaže za RSE jedan zapadni diplomata, čije ime i prezime nije otkriveno.

Međutim, šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre i javno je najavio da Brisel neće odustati od zahteva da Srbija uvede sankcije Rusiji.

- Preovlađujući stav Brisela jeste usklađivanje spoljne politike Srbije sa agendom EU i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji - rekao je Žofre na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Informer

Aleksandar Vučić na sastanku sa Emanuelom Žofreom

Sam predsednik Vučić, na drugoj strani, kaže da je pred Srbijom 'verovatno najteži period, teži od onih koje smo imali devedesetih godina prošlog veka'.

- Videćete i sami ko će se kako držati, ponašati i ko će sa koliko hrabrosti i odvažnosti u tom procesu učestvovati. Sve to, ma kakve odluke da smo doneli, neće promeniti činjenicu da me je strah više nego ikada šta se pred Srbijom nalazi. Moja upozorenja o onome što čeka Srbiju biće loše prihvaćena jer u navijačkom svetu i svetu emocija veoma je teško pronaći ugao u kome možete zemlju da čuvate a da se ne zamerite srcu i duši naroda. Govorite o Staljingradskoj bici. Plašim se da će to doći i brže nego što je neko očekivao. Veoma sam zabrinut zbog ishoda, znajući šta dolazi sa jedne i druge strane, ne sumnjajući u bilo čiju hrabrost, rešenost, odvažnost. Plašim se da danas nešto mogu bolje da računam i vidim - ističe Vučić.

Politička ofanziva

Komentarišući sve ove navode, poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković ocenjuje da je Vučićev zadatak da zaštiti državne interese.

- Svedoci smo jedne velike političke i spoljnopolitičke ofanzive na Srbiju. Na drugoj strani, Vučić se već mesec dana kontinuirano bori za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa - naglašava Marinković.

ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR POLICIJE

U NATO bombardovanju su stradale desetine srpskih dečaka i devojčica. Ne mogu da se setim ukrajinskog zahteva za sednicu Saveta bezbednosti UN ili uvođenja sankcija agresorima na Srbiju.

DRAGAN ĐILAS, LIDER SSP

Neutralnost više nije opcija. Srbija može da snosi ozbiljne posledice ukoliko ostane na politici neutralnosti, koja nije više prihvatljiva ni za koga. Sad imamo novi virtuelni berlinski zid koji se gradi u Evropi.