05.10.2022.

22:25

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

KINEZI TVRDE, SAD I EU PLAŠI PONUDA MOSKVE SRBIJI! DA LI JE OVO RAZLOG zašto je naša zemlja nedeljama izložena BRUTALNIM PRITISCIMA?!

Srbija, ističe kineski list, insistira da je njena budućnost u EU i da je učlanjenje u Uniju jedan od prioriteta spoljne politike Beograda! 

Ipak, danas postoji prava alternativa Evropskoj uniji, a to je Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS), gde su centralne sile Rusija i Kina, navode kinski stručnjaci. 

Ako Moskva, piše Sohu, ponudi ekonomsku podršku Beogradu, srpske vlasti će moći da odbiju ulazak u Evropsku uniju, gde bi zemlju čekali ozbiljni problemi.

- Srbija bi mogla da napusti EU i odluči da se pridruži ŠOS-u, oslanjajući se na Rusiju i Kinu. Prvo, Srbija će imati stalan pristup kvalitetnom i jeftinom gorivu iz Ruske Federacije. Drugo, biće mu otvoreno ogromno kinesko tržište. Nakon takve integracije, zemlja će moći da se uspešno razvija - navodi se u izdanju kineskog lista.

Autori ističu da Rusija i Kina Srbiju vide kao punopravnog partnera i da neće ograničavati njene političke aspiracije. 

Upozoravaju i da bi SAD, naprotiv, mogle da pretvorite Srbiju u jednu veliku "metu" ako im to odgovara, kao što se desilo u slučaju Ukrajine.