08.10.2022.

14:07

Foto: Informer

Vesti

(FOTO/VIDEO) Vučić u Kraljevskoj vinariji: Za Topolu planiramo nekoliko važnih stvari

Predsednika Vučića dočekali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vododprivrede Branislav Nedimović, predsednik opštine Topola Vladimir Radojković, vladika šumadijski Jovan i narodni poslanik Dragan Jovanović.

Vučić je rekao da će se ulagati u puteve u Šumadiji i istakao da će oni biti od velikog značaja.

– Uvek ćemo da brinemo o našoj zemlji i budućim naraštajima… Ništa lepše ni uzvišenije od naše Srbije ne postoji – naglasio je Vučić.

Informer

– Mi za Topolu planiramo nekoliko važnih stvari i veliki novac da uložimo. Oko milion evra za sekundarnu vodovodnu mrežu, još oko milion za uređenje centra grada – pešačku zonu, da Kraljevu vinariju obnovimo brže i da rešimo imovinsko-pravni problem koji danas postoji. Posebno je važan auto-put “Vožd Karađorđe”, koji će da spoji Mladenovac i Lazarevac sa Aranađelovcem. Normalno je da radimo puteve dok je još lepo vreme. Gužve su velike, standard je veliki, sve je više automobila. Spojićemo Šumadiju sa Beogradom iz svih pravaca – kazao je Vučić.

– Svaka pomoć iz evropskih fondova koju dobijemo je velika stvar, pa hvala im na tome – rekao je predsednik.

U poslednjih pet godina smo podigli za 55 odsto broj vinarija u našoj zemlji, 22.000 hektara je pod rodnim vinogradima i taj broj mora da se poveća, naveo je Vučić.

– Najviše uvozimo iz Severne Makedonije. Država mora da daje subvencije za vinare. Pred nama nisu laki dani, a ja bih ovde rekao srpski čovek uvek umeo da gaji i čuva, a, kada je potrebno, da štiti i brani svoju otadžbinu. Ovde u Karađorđevom mestu, važno je da kažemo da ćemo uvek da brinemo o svojoj zemlji, o novim naraštajima i da baš briga o grožđu i vinu pokazuje ljubav prema Srbiji – rekao je predsednik.

Informer

– Teško da je neko ispred nas. Mi ćemo da zadržimo Sajam u okviru Otvorenog Balkana, sledeće godine ćemo imati još više izlagača –  istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da država najviše subvencija daje za vinograd.

Predsednik je nakon obilaska dela vinarije pozirao za fotografisanje.

Trodnevna manifestacija “Oplenačka berba” održava se ovog vikenda 59. put u Topoli i ima privredno-turistički karakter.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić juče je svečano otvorila 59. Oplenačku berbu i tom prilikom ocenila da je ova manifestacija jedna od pet najznačajninih i najposećenijih u Srbiji i važna je za promociju vinskog turizma.

Informer

Kraljeva vinarija jedna je od najstarijih vinarija u Srbiji i podigao je kralj Aleksandar I Karađorđević 1931. godine kao jednu od najsavremenijih vinarija Balkana i primer ostalim vinarijama kako se uzgaja i spravlja najkvalitetnije vino.

Informer

Dugo nije bila u funkciji da bi od 2007. godine ponovo počela da proizvodi vina isključivo iz sopstvenih zasada.

U vinariji se proizvode bela vina: Sauvignon blanc, Pinot blanc, Chardonnay, a od crvenih Suveren (Cabernet sauvignon), saopštili su iz vinarije.

Informer