12.10.2022.

07:00

Foto: printscreen

Vesti

EU opet ucenjuje: Priznajte Kosovo, uvedite sankcije! EVROPSKA KOMISIJA SPREMILA NOVI IZVEŠTAJ

Ovo je suština nacrta novog izveštaja Evropske komisije koji bi trebalo da se objavi danas. Prema navodima Radija Slobodna Evropa, koji je imao uvid u izveštaj, Brisel je zamerio Beogradu što je procenat usklađenosti spoljne politike Srbije sa politikom EU "značajno smanjen, sa 64 odsto 2020. na 45 procenata ove godine", pre svega zbog neuvođenja sankcija Rusiji.
- Niz akcija i izjava Srbije bilo je u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom Evropske unije. Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim merama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije - piše u nacrtu izveštaja, a poseban deo se odnosi i na pregovore sa Prištinom.


- Pozivaju se Kosovo i Srbija da se bez daljeg odlaganja konstruktivno angažuju i unaprede pregovore o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji. Postizanje takvog sporazuma je hitno i ključno kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na evropskom putu - navodi se u ovom dokumentu.


Komentarišući ovaj nacrt izveštaja o Srbiji koji je spremila Evropska komisija, bivši diplomata Milovan Božinović kaže da je dokument neobično oštar i preteće napisan.
- Ovaj izveštaj Evropske komisije jeste neobično oštar, provokativan i preteće napisan. Ipak, on u suštini ponavlja sve prigovore za koje smo već ranije čuli. Na Vladi Srbije ostaje da sve ovo primi k znanju hladne glave i da odgovori na izveštaj bez krupnih reči. Treba da kažemo šta mislimo, ali u ovom momentu vrlo je važno da taj odgovor bude u poslovnom duhu i hladne glave, bez želje da se neki sukobi tu prodube - apeluje Božinović.
 

Šta nam EU još "zamera"

* Odnosi Srbije sa Hrvatskom su sve zategnutiji, uz povremene političke sukobe, dok imamo "izazovne" odnose sa Crnom Gorom.

* Srbija je po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala dobila ocenu "ograničen napredak"
* Komunikacija vlasti oko "Evroprajda", koji je održan 17. septembra, bila je "kontradiktorna"