13.10.2022.

11:22

Foto: Beograd.rs

Vesti

Vesić: Srbija zaslužila na osnovu izveštaja EU da otvori novi klaster

- Izveštaj je solidan i na osnovu njega Srbija bi trebalo da otvori novi klastera kao deo naših pregovora sa EU. Ipak, u drugi plan je stavljen napredak Srbije na svim poljima, što pokazuje da EU geopolitčka pitanja stavlja iznad ekonomskih i da je manje važno da li je neka zemlja ispunila uslove već je važno da li se geopolitički slažete sa EU - rekao je Vesić za TV Prva.

Kako je naveo, važno je da je u svim oblastima ostvaren napredak, osim u oblasti usklađivanja sa spoljnom politikom Unije.

- Spoljna, odbrambena i bezbednosna politika su poglavlje 31 u našim pregovorima sa Unijom. Tu vidite politika dvostrukih aršina, jer nam EU to poglavlje nije otvorila. Otvaranje poglavlja znači da vi u toj oblasti ulazite u proces usklađivanja sa zakonima EU, a od nas se traži da uskladimo politiku sa EU, iako nam to poglavlje nije otvoreno - kazao je on.

Vesić ističe da je izveštaj pokazao da je Srbija uspela uspešno da se nosi sa tržišnim izazovima EU, da ekonomija jača i da je niena struktura bolja, te da su ostvareni i veliki pomaci u oblasti pravosuđa i borbi protiv korupcije.

- To je više nego dovoljno da se otvore novi klasteri ali prioritet EU je spoljna politika. Zameren nam je spor napredak u pregovorima oko KiM. Mi nismo odbili nijedne pregovore, ali nemamo kredibilnog sagovornika sa druge strane. Vlasti u Prištini još nisu sprovele Briselski sporazum i formirale Zajednicu srpskih opština. Zanimljivo je da u Izveštaju nije spomenut “Otvoreni Balkan”, najvažniji integracioni proces na Balkanu!? Nije pomenut, jer to nije projekat EU, već SAD a zasnovan je na postulatima na kojima postoji EU kao što su slobodno tržište robe, ljudi i kapitala - naveo je on.

Vesić se osvrnuo i na rusko-ukrajinsku krizu, te rekao da je Srbija vojno neutralna, ali ne i politički.

- Mi smo osudili agresiju Rusije na Ukrajinu. Jasno smo rekli da je agresija Rusije suprotna medjunarodnom pravu. Srbija nije politički neutralna a jeste vojno neutralna. Ipak, imamo rezerve prema politici sankcija, jer na svom primeru znamo da taj mehanizam ne dotiče politički vrh, već običan narod. Srbija vodi srpsku politiku i predsednik Vučić vodi politiku koja je dobra za Srbiju. Naš put je EU a naše mesto je Evropa, odnosno mi smo deo evropske porodice naroda. Dobro je za naš narod da se u različitim oblastima života uskladimo sa standardima EU. Da li ćemo na kraju ući u EU to će biti politička odluka - rekao je Vesić.