17.10.2022.

12:09 >> 12:33

Foto: printscreen

Vesti

VUČIĆ NA PROSLAVI DANA BIA: Aktivnost službe u Srbiji je danas najvažnija - BEZ NAŠE KRIVICE SMO UVUČENI U ZAČARANI KRUG! (UŽIVO)

12.28 - Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik je podsetio na reči Baraka Obame, koji je rekao da se ne možemo oslanjati samo na vojsku da bi branili našu bezbednost, već je potrebna i jaka civilna agencija.

- Danas živimo u vremenu u kom je aktivnost naše službe najvažnija, posebno zbog spoljnog faktora. Beograd je poslednjih nedelja poput Kazablanke. Kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate. Kada imamo goste sa Zapada onda one druge koji ih prate u stopu. To govori koliko su zainteresovani ne samo jedni za druge, nego za ovo parče zemlje koje bismo da sačuvamo za sledeća pokoljenja - rekao je predsednik.

On dodaje da smo bez naše krivice uvučeni u začarani krug iz kog nema izlaza.

- Kada govorite o planu Šolc-Makron, svi govore o njemu, a niko ga nije video. Svi već imaju mišljenje i javno su izneli svoj stav. I onda znate koliko je teško da radite. Niko pojma nema šta piše u tome, ali dovoljno da se izjasne. To sam rekao da bismo videli kako i naši partneri sa svih meridijana istupaju. Ako mislite da je dovoljno da Srbija kaže sutra uvodimo sankcije Rusiji, ne, tapšali bi nas po ramenu pet ili šest dana. Danas im to služi da nas kao malj udaraju po svim forumima, pa će nama da rade ono za št a optužuju Rusiju - kazao je predsednik Vučić.

Predsednik kaže da nam se upućuje poruka da moramo da se odreknemo Kosova i Metohije, kako bismo dobili mali poklon.

- Ako odbijete, onda ste u problemu. Da se razumemo. Ne preti niko meni kao Aleksandru Vučiću, oni prete, neskriveno, celoj našoj zemlji i njenom opstanku. Samo hoću da to svi znate, i prvi put to kažem ovako otvoreno. Ništa nije dovoljno. Kažu problem su izbeglice. Nema problema ukinućemo bezvizni režim. Rešićemo te probleme, ali to neće biti dovoljno, neće biti ni vest. Da uvedemo sankcije zato što njima smeta da postoji jedna zemlja koja štrči i želi da ima pravo na slobodno mišljenje, i nikoga nije ugrozila niti kročila na tuđe tle. Nikoga nismo napali, ali smo bili surovo kažnjeni, gore nego Irak i Avganistan. Jer njima nisu odvajali Basru i Kandahar - rekao je on.

Informer

Vučić kaže da ako postoji još jedna zemlja u problemu, onda je i njima lakše, i rekao je da neće da govori o licemerju Zapada.

- Kažu ako si za sankcije, onda je to u najboljem interesu Srbije. A niko ne razmišlja o interesima Srbije, niti se pitaju šta nam je nad glavom. Već bi jedni da se dodvore zapadnim ambasadama, a drugi imaju junački stav, ako može po tuđoj grbači. Tu ćete primetiti one koji su bili na vlasti, a nisu smeli ni da se nakašlju pred stranim državnicima. To sam rekao zato što me more velike brige, i mislim da u poslednjih 20 godina nismo bili u ovako teškoj situaciji, a da apsolutno nikome ništa nismo uradili - kazao je predsednik.

On kaže da su došla teška vremena, i da u tim, vunenim vremenima, uloga službe je velika i značajna.

- To su ljudi za koje se računa ne da rade za Ruse ili Amerikance, već za ljude koji će bez obzira na pritiske i težinu posla uvek biti uz svoju Srbiju. Ja znam da to nije lako, ali ja od tog zahteva za BIA neću odustati, jel to je deo državne građevine. Imate fantastične zgrade, dobra kola, vrlo dobre plate. Ali državna građevina, uzeo sam tu sintagmu iz vašeg filma, ona podrazumeva ljude okrenute državi, svojoj, ne tuđoj. I zato vas molim da volite, štitite i čuvate Srbiju. Svima nagrađenima čestitam praznik, živela Srbije - zaključio je predsednik svoje obraćanje.

Informer

12:20 – Obraćanje direktora BIA Bratislava Gašića

Bratislav Gašić, direktor BIA, rekao je da agencija ima kontinuitet od tri veka, koji su obeležile velike krize.

- Istorija, zajedno sa kulturom i jezikom tvore nacionalni identitet jednog naroda. Mada ocena uloge službe na ovim prostorima pripada istoričarima, BIA ne odustaje od tradicije i kvaliteta. Agencija stalno potvrđuje svoju relevantnost i stručnost - rekao je Gašić.

On kaže da se tektonski potresi u svetu odražavaju i na Balkan, i da je porasla opasnost od secesionizma, terorizma i organizovanog kriminala.

- Sve su izraženije i hibridne pretnje, poput hiperprodukcije lažnih vesti čiji je cilj destabilizacija. Posebno, u cilju ispunjavanja svoje informativne funkcije, agencija je načinila poseban napor kako bi obradila relevantne podatke i obaveštenja kako bi donosioci odluka mudro vodili državu - rekao je Gašić.

Direktor BIA je rekao da je agencija opremljena po najsavremenijim standardima, i dodao da je materijalni položaj pripadnika značajno poboljšan.

- Za sve to želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na konstantnoj podršci - zaključio je Bratislav Gašić.

Informer

Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA-e, kao i saradnika Agencije.

Domaćin svečanosti koja je počela izvođenjem himne "Bože pravde", je direktor BIA Bratislav Gašić, a prisustvuje joj 500 pripadnika te agencije.

Svečanosti prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Tokom svečanosti, predsedniku će biti uručen poklon povodom jubileja BIA - knjiga u kojoj su navedeni svi rukovodioci bezbednosnih službi u Srbiji od osnivanja 1899. godine.

Bezbednosno - informativna agencija Republike Srbije ustanovljena je 2002. godine, a njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

Naime, nakon političkih promena u Srbiji i konstituisanja nove Vlade, krajem februara 2001. godine, pored personalnih dolazi i do organizacionih promena u strukturi Resora državne bezbednosti.

Novim Pravilnikom izvršene su određene izmene i dopune dotadašnje organizacije i sistematizacije radnih mesta i formirane nove organizacione celine.

Nova organizacija, uz manje izmene, zadržana je do sredine 2002. godine i donošenja Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

BIA je ustanovljena te godine kao rezultat novih društveno -političkih okolnosti, promenjene prirode bezbednosnih izazova, rizika i pretnji i novih standarda u organizovanju obavljanja bezbednosno-obaveštajnih poslova.

"Preteča" BIA-e - Odeljenje za poverljive policijske poslove osnovano je 1899. godine zakonom usvojenim na zasedanju Narodne skupštine u Nišu koje se završilo 17. oktobra u okviru Ministarstva unutrašnjih dela.

Zadatak tog odeljenja bio je da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte bezbednosti države, a delokrug rada obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi tog Odeljenja 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.