19.10.2022.

07:00

Foto:

Vesti

RUSIJA: SRBIJA ĆE SE 'POLITIČKI UBITI' AKO NAM UVEDE SANKCIJE! Aleksandar Gruško, zamenik ruskog šefa diplomatije, pritiska Beograd?!

Ruski zvaničnik, koji je boravio u Beogradu 13. i 14. oktobra, rekao je da svaka zemlja koja se rukovodi nacionalnim interesima neće uvesti sankcije Rusiji jer bi time izazvala najveću štetu sama sebi.

- Mi polazimo od toga da svaka vlada koja se rukovodi nacionalnim interesima i ne popušta pred pritiskom neće vršiti takav politički harakiri. Zato je priključenje sankcijama, kažem teoretski, uvođenje sankcija protiv sebe. Bio bih neiskren ako bih rekao da bismo bili ravnodušni prema tome da nam Srbija uvede sankcije... - poručio je Gruško.

Komentarišući ovu izjavu ruskog zvaničnika, programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović kaže da Rusija našu zemlju ne vidi kao ravnopravnog partnera, već samo kao poligon za obračun sa Zapadom.

- Iz ove izjave Aleksandra Gruška više je nego očigledno da Rusija ne vidi Srbiju kao ravnopravnog partnera, već kao još jedan poligon za obračun sa Zapadom. Ovakvi intervjui predstavljaju vid spoljnopolitičkog pritiska i primenu aktivnih mera u cilju da se 'uspali' srpsko javno mnenje i da se izvrši emotivna manipulacija u odnosu na postupke legitimnih vlasti u Srbiji. Gruškova poseta je isključiva provokacija usmerena protiv srpskih nacionalnih interesa - upozorava Obradović.

Upozorenje i podrška

Gruško je došao kako bi pokušao da ojača položaj Srbije, ali takođe i da zaštiti interese Ruske Federacije. To je bila neka vrsta upozorenja da bi stav Moskve bio negativan ukoliko bismo se opredelili za uvođenje sankcija, jasan je Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku.