22.10.2022.

07:59

Foto: Informer

Vesti

ŠIPTARI ŠPIJUNIRAJU SRBE NA JUGU KiM! Nastavak zastrašivanja ili se nešto sprema!

Kamere su postavljene na banderama, raskrsnicama i drugim javnim površinama, pa čak i u blizini privatnih kuća u kojima žive Srbi. Žitelji ove dve opštine na jugu Kosova i Metohije kažu da ne znaju ko je postavio kamere, niti ko ih kontroliše i gde se arhiviraju snimci, dok je Priština samo delimično najavila 'inspekciju'. Stručnjaci, sagovornici Informera, uvereni su da iza ovih 'fantomskih' kamera stoje upravo Šiptari, a da im je cilj da prate svaki korak Srba u ovom delu pokrajine!

Tužioci 'istražuju'

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), kamere u Ranilugu i Partešu su identičnog oblika i boje, što upućuje na to da je reč o sistemskom nadzoru. Međutim, za sada nije poznato ko je ih postavio i kada, niti ko ih kontroliše!?!

Informer

Ranilug

'Prema zakonu, kamere mogu biti postavljene na takvim mestima isključivo za potrebe policije, ali to ovde nije slučaj. Meštani Raniluga i Parteša ne znaju ko ih je tu postavio i zabrinuti su za svoju bezbednost. Agencija za informacije i privatnost obratila se tužilaštvu 31. avgusta, ali do danas nisu dobili odgovor ko je postavio kamere i sa kojim ciljem', piše RSE, prenoseći izjavu Besima Keljmendija, vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca.

Informer

Parteš

Komentarišući postavljanje sumnjivih kamera u dve srpske opštine na jugu pokrajine, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan veruje da je razlog za to zastrašivanje i svakodnevno nadziranje Srba.

- Niko danas ne postavlja kamere tek tako, nego uvek postoji neki razlog. Nije tako lako postaviti kamere, potrebni su dozvole i novac. Nema ko drugi da ih postavi, nego prištinska vlast u sklopu nekih svojih planova. Plašim se da su planovi agresivni, sudeći po poslednjim pretnjama koje stižu iz Prištine. Nema sumnje da je reč o nadziranju Srba, praćenju njihovog kretanja, evidentiranju ko šta radi. Ovo je ujedno i klasično zastrašivanje. Srbi se sa pravom plaše da je ovo upereno protiv njih i da nije reč o nekom javnom interesu, jer kamere u tom slučaju ne bi bile postavljene pod okriljem noći i iznenada - upozorava Karan.

Bezdušni su

Mitar Kovač, general-major u penziji, ocenjuje da je video-nadzor postavljen sa namerom da se kontroliše srpsko stanovništvo.

Informer

- Ponavlja se pokušaj Prištine da potpuno kontroliše sva mesta gde žive Srbi, ne samo na severu već i na jugu pokrajine. Sve ovo rade sa namerom da kontrolišu kretanje ljude, skupove, razgovore... Priština pokazuje osionost i na neki način iritira Srbe, zastrašuje ih. Krajnji cilj je da se Srbima da do znanja da su pod totalnom prismotrom - zaključuje Kovač.