27.10.2022.

12:49

Foto: Tanjug

Vesti

Vučić bez dlake na jeziku: NATO ne služi da bude skretničar na severu KiM!


Uz konstataciju da se od nas traži da pogazimo povelje UN kako bismo poštovali ono što oni nisu poštovali u našem slučaju, Vučić je postavio pitanje kada će, pošto se svi pozivaju na Rezoliuciju 12 44 snage NATO-a da postupaju u skladu sa Poveljom UN i dozvole povratak osoblju srpske i jugoslovenske vojske i poštuju Rezoluciju 12 44"

Vučić je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kazao da se Srbi na KiM bore protiv urušavanja pravnog poretka i poretka UN jer su jedini koji poštuju Povelju UN, poredak UN uključujući rezolucije, upravo Srbi na KiM i Srbija, osvrćući se na na plan Francuske i Nemačke u kome je napisano da su strane "da će se obe strane voditi ciljevima i principima predočenim u povelji UN naročito onima koji se odnose na suverenu jednakost svih država na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta".

Podsetio je da u Rezoluciji 12 44, u članu 4 stoji da se potvrđuje da će nakon povlačenja dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati na Kosovo kako bi obavljali funkcije u skladu sa Aneksom 2.

Dodaje da se u tački 9 kaže između ostalog i demilitarizovanje vojske Kosova i drugih naoružanih grupa Albanaca.

Upitao je po kom aktu im prave vojsku, gde su to UN dozvolile, kada, koja je to tačno rezolucija.

- Očekujem odgovor od svih njih iz međunarodne zajednice samo da me upute na jedan akt po kojem imaju to pravo. Odgovor im je da je ''Rezolucija na snazi, ali da ju je faktičko stanje demantovalo ''pošto smo mi priznali nezavisnost Kosova, a mi smo zapadne zemlje iznad poretka UN i kada mi kažemo da smo mi za nešto, a oni su protiv, tim gore po UN - naveo je predsednik.

Ističući da drugog odgovora nema, Vučić kaže da ne postoji nijedan akt koji dozvoljava formiranje kosovske vojske.

- Umesto da razmišljaju kako da NATO snage spreče upad ROSU i drugih jedinica na sever, oni su ih pustili da prave svoje baze, da mogu da rade šta hoće, da prete srpskom stanovništvu i da dovedu do toga da svaki put bude na ivici incidenta i da svaki put gledamo kako ćemo da sačuvamo mir, a oni će i dalje da nam objašnjavaju kako su u pravu i kako je istina ono što oni rade - ističe predsednik.

Naglašava i da u paragrafu 6 Aneksa 1 se direktno zabranjuje formiranje vojske Kosova i pita na osnovu čega formiraju vojsku Kosova.

- Vidim da ste angažovali dosta stručnjaka iz celog sveta da mi drže predavanja o tome kako treba da priznamo nezavisnost Kosova, kako sam diktator, ovakav, onakav, sve je u redu, ali mi odgovorite na pitanje gde to piše - zatražio je odgovor Vučić od svih zajedno i od onih, kako kaže, prepametnih koje plaćaju da ruše svoju zemlju i drugi koji misle da mogu da budu tutori i da uništavaju suverene i nezavisne zemlje širom sveta.

- Pokažite mi gde to piše, u kom aktu - kazao je Vučić i naveo da zna da čita, ali da to nigde nije uspeo da nađe da pročita ironično primećujući da to mora da piše u nekoj povelji UN pošto mnogo vole UN i pozivaju se na međunarodno pravo.