28.10.2022.

15:47

Foto: Informer

Vesti

Predsednik Vučić sa Ursulom fon der Lajen o KiM: Mogu da vam kažem da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali sam zabrinut - mi nemamo kud više!

Nakon obilaska, Ursula fon der Lajen i predsednik Srbije obratili su se javnosti.

- Drago mi je što danas možemo da vas ugostimo u Nišu. Mogu da mislim koliko vam je lepo kada dolazite na Zapadni Balkan, znajući sve naše svađe i probleme, pa da to morate da slušate. Hvala vam na ogromnoj podršci i pomoći. Ona nam je upravo rekla da ćemo dobiti direktne budžetske pomoći. Za nas je to veliki novac. Beskrajno hvala vama na podršci. Olakšaćete nam probleme sa kojima se suočavamo. Hvala vam i na onih 500 miliona za investicije.

Informer

- Još jedno veliko hvala EU i Urusli. Opet veliki novac ulažu. Naša molba, želim da podsetim na projekte ovde u okolini Niša. Posvećeni smo rekonstrukciji pruge Beograd-Niš, gradićemo brzu prugu. EU nam je dala 40 miliona poklona. Strašno važne stvari za nas su ako dobijemo novih investitora. Da vas ne bih više zadržavao, večeras ćemo detaljnije. Uradićemo sve oko usaglašavanja sa evropskom viznom politikom. Što se tiče razgovora sa Prištinom, ja jesam veoma zabrinut iako sam video vašu konferenciju sa gospođom Osmani i da je ona govorila stvari protiv Srbije. Moje je da vam kažem da ćemo da učinuimo sve da sačuvamo mir i stabilnost, a da li sam uplašen i zabrinut, jesam. Juče sam rekoa, mi nemamo više kud. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, stabilnost.

Prisutnima se obratila i Ursula fon der Lajen.

- Dragi Aleksandre, lepo je ponovo biti u Srbiji. Ovo je veliki projekat. Radujem se tome da se ovaj projekat završi za nekih godinu dana. Prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Takođe, drago mi je što smo ovde danas, pošto smo već zajedno u energetskoj uniji. Zapadni Balkan je uključen u sve što radi EU. Proteklih meseci smo radili na suzbijanju energetske krize. Samo da vas podsetim da je Rusija prekinula snabdevanje gasom. Pozivamo sve, uključujući Srbiju da nam se priduži u zajedničkoj nabavci gasa i kako bi postigli štio bolje rezultate cene - rekla je Ursula fon der Lajen.

Informer

- Infarstruktura je zaista neophodna. Moramo jedni drugima da pomažemo, da ne bismo bili u uskim grlima u kakvim smo danas. Želimo da podržimo Srbiju da izgradi Univerzitetsku dečiju bolnicu, novu i efikasniju. Ova bolnica bi trebalo da se završi do kraja 2025. godine. Treći element koji je veoma važan jeste i gasni interkonektor između Srbij i Severne Makedonije. Ova energetska kriza dolazi od strašnog rata. Ovaj rat menja bezbednosnu sliku celokupnog kontinenta. Večeras ćemo imati bilateralan sastanak. Nadam se da ćemo postići napredak u dijalogu između Srbije i Prištine. Znate da jedino uz dijalog može da se ide napred. Znam da je budućnost Srbije u EU, a ona nije poptuna bez Srbije. Nastavimo zajedno da radimo ka toj budućnosti.

Prečnik cevi biće 700 milimetara i maksimalnim pritiskom 55 bara.

Kapacitet interkonektora će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je oko 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na severu Grčke.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će naša zemlja dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imamo na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.