01.11.2022.

21:10

Foto: printscreen/RTS

Vesti

AKO SE NAPADI NASTAVE, OBORIĆEMO NEPRIJATELJSKE LETELICE NAD NEBOM SRBIJE! Brnabić o gorućim pitanjima: Kurti nema pravo da ukida tablice, Beograd ima plan za Srbe na KiM!

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu da sve neprijateljske bespilotne letelice na teritoriji centralne Srbije budu momentalno uništene i podigao migove nad nebom naše zemlje, premijerka je komentarisala opštu situaciju na Kosovu i Metohiji. 

- Ovde je reč o pitanju bezbednosti Srba na KiM i problemu koji postoji u našoj autonomnoj pokrajini. Bespilotne letelice su snimale položaje i kasarne na KiM, on je dao nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu, taj nalog je na snazi i ukoliko se nastave ovakvi napadi, mi ćemo te letelice svakako da srušimo. Predsednik Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević će otkriti nešto više detalja o tome. Verujem da postoje strani faktori koji žele da saznaju šta ćemo mi to učiniti da zaštitimo Srbe na KiM i kako to planiramo da uradimo, a postoje i oni koji ugrožavaju bezbednost tamo. Mi ćemo sve učiniti da sačuvamo mir, iako je to u ovom trenutku jako jako teško - rekla je Brnabić.

Na pitanje o tablicama i preregistraciji vozila na Kosovu i Metohiji i komentarima da to više nije tema dijaloga, ona kaže da Srbi znaju šta treba da rade i da je ono što premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti kaže skandalozno.

- Srbi na KiM u svakom trenutku znaju kakav je plan Beograda, imali su i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Teško je da Srbi dole imaju bilo kakvo razumevanje za sve što se dešava, ali mi kao država pokušavamo da ipak utičemo i na naš narod da ne eskaliraju sukobi dalje. Ja ne znam šta Kurti čeka, čovek ima nula pragmatizma, ideološki je fanatik i ja ne mogu da se poistovetim sa njim i da razumem šta on čeka. Ako čeka neki finalni sporazum, moramo da se vratimo na prvi sporazum i ono što je potpisano u Briselu. Mene kao predsednicu Vlade ne zanima da li je Kurti protiv tog sporazuma. Važno je da se mi hvatamo za Evropsku uniju, njihov potpis takođe tamo stoji i to je mnogo važnije. Implementirajte prvi sporazum o normalizaciji do kraja, pa možemo da razgovaramo. Inače, ko nama može da garantuje da može da se implementira bilo šta drugo što bismo sada potpisali. Oni na ukidanje tablica nemaju pravo, jednostrano su ih ukinuli, nije bilo dijaloga o tome ponovo i stvorili su krizu. Sporazumom iz prošle godine uvedeni su stikeri i to treba da se primenjuje dok se u okviru dijaloga ne nađe konačno rešenje. Onda je Priština ponovo jednostrano ukinula stikere, kaže da taj sporazum više ne važi. A gde to piše? - pitala je premijerka.