02.11.2022.

09:01

Foto: Beta

Vesti

JEREMIĆ SE PREKO FUNKCIONERA NUDI ZAPADU: Dajte mi fotelju, odmah ću rešiti Kosovo!

Podsetimo, 2010. godine je Međunarodni sud pravde doneo Savetodavno mišljenje o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova. Tadašnja vlast u Srbiji je, preko Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Međunarodnom sudu pravde uputila pitanje: “Da li je akt nezavisnosti Kosova po međunarodnom pravu?“, umesto: “Da li je secesija dela teritorije po međunarodnom pravu?“.

Posledica pogrešno postavljenog pitanja je katastrofalna, jer je ovaj potez suštinski razorio poziciju Beograda i našu borbu za Kosovo i Metohiju. Najveća odgovornost je svakako na Jeremiću, koji je tada bio ministar spoljnih poslova. Albanci su ga slavili kao heroja, što dokazuje naslovna strana lista “Ekspres” iz jula 2010. godine, na kojoj su uz fotografiju Vuka Jeremića, na srpskom jeziku, napisali: “Hvala, Vuče”.

Informer

Prištinski mediji su se na naslovnoj strani zahvaljivali Vuku Jeremiću na doprinosu po pitanju proglašenja nezavisnosti.

Ono što je nemoguće zaboraviti je da se Jeremiću i bivši predsednik tzv. Kosova Hašim Tači zahvaljivao u Ujedinjenim nacijama što je omogućio nezavisnost lažnoj državi.

I na kraju, najbitnija odluka je odluka Međunarodnog suda pravde, koja je, ako mogu da dodam bila na inicijativu Srbije od strame bivših ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, koja naglašava da tzv. Kosovo nije prekšilo nijedan međunarodni sporazum kada je proglasilo nezavisnost, što implicira da je nesporno pravo tzv. Kosova da formira svoju vojsku – izjavio je Tači u svom govoru.

Pored toga, i sadašnji premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti zahvalio se Jeremiću, rekavši da zahvaljujući njemu imaju svoju državu.

Nezavisnost Kosova potvrđuje i velika većina država u svetu koje nas priznaju. Ali i od strane Međunarodnog suda pravde. Dakle, pravne rasprave o našoj nezavisnosti su završene. Ono što moramo da popravimo su nenormalni odnosi između (tzv.) Kosova i Srbije – izjavio je Kurti.

Takođe, potpredsednica Narodne stranke Sandra Rašković Ivić izjavila je da je Jeremićeva greška što je prebacio pregovore u EU, i time popuštao Albancima.

Dijalog je prebačen na Evropu, da li je to bilo pametno, u onom trenutku je to izgledalo celishodno ali danas vidimo da to nije. Iz ove perspektive, prebacivanje na Evropu nije bilo dobro, iz one perspektive, 2011. godine to je možda bio neki put Srbije popuštanja Albancima – rekla je ona.

Koliko god Jermić, Kovačević i slični pokušavali da se dodvore Zapadu i nudili se da “reše Kosovo”, neprekidno napadajući Vučića, važno je da narod zna da se predsednik lavovski bori za Srbe na Kosovu i Metohiji i interese našeg naroda.